Időjárás-jelentés – 2016. február 22.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását a 45. szélességi körtől északra az a nagy kiterjedésű ciklon alakítja, amelynek a központi része a Skandináv-félsziget felett található. A hozzá kapcsolódó frontok ezen a területen sokfelé okoznak borult, csapadékos, helyenként szeles időjárást. A Kelet-európai-síkság területén gyakran fordul elő havazás, hózápor, itt a jellemző nappali maximum hőmérséklet mindössze -1 és -6 fok között alakul. Ezzel szemben a síkságtól nyugatabbra inkább az eső esik, és a hőmérséklet is jóval magasabb. Lengyelország környékén a kora délutáni órákra általában 7, 10 fokig melegszik fel a levegő, de Francia -és Németország területén 14 és 15 fokot is mérnek. Azonban még ennél is enyhébb az idő a kontinens déli részén, ahol anticiklon alakítja az időjárást. Hatására kevés a felhő, és a legmelegebb vidékeken a 20 fok körüli csúcshőmérséklet sem mondható ritkának. Kedd estig a Kárpát-medence fölé a Skandináv-félsziget fölött örvénylő ciklon déli peremén nedvesebb, fokozatosan egyre hidegebb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfőn késő délutántól északnyugat felől megnövekszik, később megvastagszik a felhőzet, és kedden már többnyire erősen felhős időre számíthatunk. Csapadék hétfőn nem valószínű, azonban az éjszaka második felétől a Dunántúlon, napközben többfelé számíthatunk esőre, záporra. A délnyugati szél több helyen megerősödik. Kedd estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul, és néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 15 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés