Időjárás-jelentés – 2016. február 16.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek és Nyugat-Európa időjárási képe jelentősen megváltozott. Az eddigi ciklonális mezőt magasnyomás váltotta fel, nagyobb területen csökkent a felhőzet, megszűnt a csapadék, és néhány fokkal mérséklődött a nappali felmelegedés. Anticiklon uralja az Ural térségét is, ott azonban az elmúlt napokéhoz képest lényeges változás nem történt, téli, de az ilyenkor szokásosnál továbbra is enyhébb az idő. A kontinens leghidegebb területe a Skandináv-félsziget, ahol napközben is fagyos a levegő. Tavaszias, sőt kora nyárias hőmérséklet jellemzi viszont a Balkán-félsziget és az Égei-tenger térségét, Szerbiában 25, Krétán 28 fokot is mértek. Ez a szokatlan meleg a balti államoktól a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger déli medencéjéig húzódó több középpontú ciklonrendszernek köszönhető, amelynek keleti oldalán igen meleg levegő áramlik. Szerda estig a Kárpát-medence nagy részén is több fokkal enyhébb idő várható, és kevesebb csapadékra számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Estig többnyire borult marad az ég, éjszaka vékonyodik, szakadozik a Tiszántúlon a felhőzet. Napközben főként délen és keleten, este, éjszaka a Dunántúlon várható eső, zápor, a nyugati határvidék magasabban fekvő részein havas eső, hó is lehet. Szerdán a Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőzet, főként a Tiszántúlon lehetnek hosszabb napos időszakok. Elsősorban a Nyugat- és az Észak-Dunántúlon, estefelé az Északi-középhegység térségében valószínű eső, zápor, a középső területeken egy-egy zivatar sem kizárt. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, holnap az Észak-Alföldön meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, Alpokalján lehet a leghidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az ország nagyobb részén 11 és 17, az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében 5 és 10 fok között várható.

– MTI –
hirdetés