Időjárás-jelentés – 2016. április 7.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget feletti középponttal egy hatalmas ciklon örvénylik. Emiatt arrafelé és a hozzá tartozó frontok mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt az Urál előterében. Sekély ciklon helyezkedik el a mediterrán térségben is, de ott még több órára kisüt a nap, és csapadék csak elvétve fordul elő. Ugyanakkor Délkelet-Európa időjárását anticiklonális hatások alakítják, emiatt ott kevés a felhő, napos az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi részén általában 2 és 9, a középső és nyugati tájakon pedig 10 és 18, középen pedig 20 és 27 fok között változik. A legmelegebb kontinensünk délkeleti vidékén van, ahol a délutáni órákra 26, 29 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a mediterrán térségben kimélyülő és északkelet felé helyeződő ciklon határozza meg.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Csütörtökön a változó felhőzet mellett többórás napsütés várható, majd éjszaka délnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Reggelig elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar. Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, de keleten szakadozottabb lesz a felhőzet. A Dunántúlon és északon több helyen, délkeleten helyenként alakul ki eső, zápor, zivatar. Csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás, éjszakától a Dunántúlon az északi, pénteken az ország más részein a délkeleti szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 20 és 25, a Nyugat-Dunántúlon 15 és 20 fok között alakul.

– MTI –