Időjárás-jelentés – 2016. április 26.

Akt.:
Mihálygerge, 2016. április 26. Növényre fagyott harmat Mihálygergén 2016. április 26-án. Reggelre a derült, szélcsendes időben jelentősen lehűlt a levegő, az országban többfelé -3, -5 fokra csökkent a hőmérséklet.
Mihálygerge, 2016. április 26. Növényre fagyott harmat Mihálygergén 2016. április 26-án. Reggelre a derült, szélcsendes időben jelentősen lehűlt a levegő, az országban többfelé -3, -5 fokra csökkent a hőmérséklet. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

Miközben Oroszország, Észak-Afrika és a Közel-Kelet legnagyobb részén az április végéhez képest jóval melegebb van, Európa kb. kétharmad részére északi, hideg légtömeg tört be. A hideg levegőt az Alpok részben megállította, ugyanakkor a Balkán középső részére drasztikus lehűlést hozott: Belgrád környékén egy hete néhol hőségnapot jegyeztek fel, de még három napja is 24, hétfőn pedig mindössze 6 fokos maximumot jelentettek. Ezt a nagyon alacsony hőmérsékletű légtömeget azt a hullámzó frontrendszer hozta a kontinensre, amely jelenleg Oroszország nyugati határaitól egészen Görögországig húzódik. A frontrendszer mentén sok helyről jelentenek esőt, záporokat, Finnországban néhol hó esik, a Balkán-félszigeten zivatarok is kialakultak. A frontvonaltól keletre a déli áramlásban az orosz területeken kitavaszodott: többfelé megközelíti, illetve néhol el is éri a 20 fokot a hőmérséklet csúcsértéke. Átlagosnál melegebb idő jellemzi még Portugáliát is, ahol a szinte zavartalan napsütésben 21, 26 fokig melegszik fel a levegő, sőt a szomszédos Spanyolország déli részén 27, 29 fok is előfordult. Ezzel szemben a sarkvidéki, maritim levegő újabb hulláma árasztotta el a kontinens nyugati részét, aminek következtében Nagy-Britannia és Németország egyes részein hózáporokat is észleltek, s nagy területen még a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet. A légtömegválasztó hidegfront jelenleg Dániától a német-lengyel határon keresztül az Alpok vidékéig húzódik, amely szerdán tör be Magyarországra újabb, erőteljes lehűlést hozva.

Várható időjárás szerda estig

Az ország jelentős részén gomolyfelhős, napos idő várható, csak a Dunántúl északnyugati részén lehetnek átmenetileg felhősebb körzetek. Késő estétől előbb a Dunántúlon, hajnaltájt már a Duna-Tisza köze több pontján is megnövekszik a felhőzet, és helyenként futó zápor is előfordulhat. Napközben a Balatontól északra mindenütt beborul az ég, és sokfelé tartós eső várható, miközben az ország más részein a többfelé felhős idő ellenére is számíthatunk pár órás napsütésre, és elsősorban délutántól jelennek meg nagyobb területen záporok, sőt a Dél-Dunántúlon és az Alföldön nyárias zivatarok is kialakulnak viharos széllökések kíséretében. A Tiszántúlon (ahol a leghosszabb napos időszakok lesznek) inkább csak késő délutántól számíthatunk csapadékra. Kedden a délnyugati, nyugati szél erősödhet meg – főként a Dunántúlon -, szerdán pedig az egyre több helyen az északnyugatira forduló szelet kísérhetik rövid ideig viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +8 fok között valószínű. Fagy főként a Nyírségben, a Duna-Tisza-köze egy-egy pontján és az Északi-Középhegység völgyeiben fordulhat elő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az Észak-Dunántúlon 9 és 15, másutt 15 és 21 fok között valószínű. Napközben a front betörését követően a Dunántúlon és a főváros környékén hirtelen több fokot eshet a hőmérséklet.

– MTI –