Időjárás-jelentés – 2016. április 25.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Ciklon örvénylik középpontjával Finnország fölött, hátoldalán északi áramlással hideg levegő áramlik a kontinens belsejébe. Az Alpok és a Magas-Tátra vonulatától északra napközben sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. A ciklon hullámzó frontrendszere mentén Finnországtól Románián át Olaszországig többnyire borult, csapadékos az időjárás, helyenként havazás is előfordul. Magasnyomású terület helyezkedik el Európa nyugati partjai mellett. A ciklon és az anticiklon közös áramlási rendszerében elszórtan alakul ki eső, zápor, az Alpokból és Németország egyes részeiről havazást is jelentenek. Meleg, tavaszi idő csak az Ibériai-félsziget déli felét, illetve a görög szigetvilágot jellemzi, ott általában 20, 26 fokos maximum hőmérsékletet mérnek, helyenként 27, 28 fok is előfordul. A Kárpát-medencébe a következő 36 órában eleinte hideg, majd kedden napközben egy tőlünk északnyugatra kimélyülő ciklon előoldalán átmenetileg melegebb, szárazabb levegő érkezik.

Várható időjárás kedd estig

Nyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet. Egyre inkább csak a Dunától keletre várható eső, zápor. Az éjszaka második felében már keleten is egyre több helyen kiderül az ég, legfeljebb északkeleten fordulhat elő még gyenge zápor. Kedden eleinte túlnyomóan napos idő várható, majd délután gomolyfelhők képződnek. Délelőtt a Nyírségben, késő délutántól, estétől északnyugaton alakulhat ki helyenként kisebb eső, zápor. A Dunántúlon még többfelé erős északnyugati, északi szél éjszaka mindenütt mérséklődik. Kedden megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon helyenként megerősödik a nyugati, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, +3 fok között alakul, a nyugati határvidéken és az Északi-középhegység völgyeiben helyenként ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 18 fok között valószínű.

– MTI –