Időjárás-jelentés – 2016. április 19.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Európa időjárási képét alapvetően három időjárási objektum alakítja. Középpontjával a Pireneusi-félszigettől kissé nyugatra örvénylő ciklon a félszigeten okoz helyenként felhős, csapadékos időt, de a ciklon melegszektorában áramló enyhe levegő hatására Dél-Spanyolországban 29 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Egy, a Brit-szigetektől az Alpok nyugati lábáig elterülő magasnyomásnak köszönhetően az anticiklon területén napos, száraz, de kissé hűvös az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 10 és 15 fok között változik. Ugyanakkor a kontinens legnagyobb részének időjárását az Észak-Európa feletti ciklon és az Oroszországtól Ukrajnán, a Balkán-félszigeten át egészen Olaszországig húzódó frontrendszere határozza meg. A frontrendszer előtt meleg levegő áramlik, így kedden a legmelegebbet, 32, 33 fokot a Balkán-félszigeten és Szicíliában mérték. A font mögött északnyugati áramlással viszont már több hullámban hűvös levegő halad délkelet felé. Az eddigieknél több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé is, szerdán tovább mérséklődik a felmelegedés. Az érkező levegő nedvességtartalma alacsony, így többórás napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás szerda estig

Az ország déli felén is szakadozik, csökken a felhőzet, estefelé a csapadék is megszűnik. Éjszaka már többnyire gyengén felhős vagy derült lesz az ég, az Alpokalján, az Északi-középhegység térségében, helyenként az Alföldön fordulhatnak elő felhős körzetek. Szerdán napos idő várható gomolyfelhőkkel, amelyekből a Tisza vonala mentén, illetve néhol az Alpokalján alakulhat ki záporeső. A gomolyfelhők estére feloszlanak, kiderül az ég. Az északnyugati szél élénk, napközben többfelé erős lesz, az Észak-Dunántúlon egy-egy viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3 és 8 fok között alakul, de a szélvédett, derült körzetekben egy-két fokkal hidegebb lehet, talajmenti fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 14 és 17 fok között valószínű.

– MTI –