Időjárás-jelentés – 2015. szeptember 28.

Budapest, 2015. szeptember 28., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nyugati területei fölött egy nagyméretű anticiklon helyezkedik el. Területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A magasnyomású zóna keleti, délkeleti peremén egy hullámzó frontálzóna húzódik, emiatt ott sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, záporeső. Szintén többször erősen felhős az ég Izland térségében, és szórványosan alakul ki záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nagy részén többnyire 11 és 20 fok között alakul. Ennél melegebb már csak délen és keleten van, ahol a délutáni órákra még 22 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félsziget déli tájain 31, 36 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, majd szárazabb, továbbra is hűvös léghullámok érkeznek.

Várható időjárás kedd estig

Az éjszaka nagy részén többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak északnyugaton, északon lesz szakadozottabb a felhőzet. Főként délkeleten, délen várható szórványosan eső. Kedden észak felől tovább szakadozik a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap, de délen, délkeleten csak késő délutántól lesz számottevő felhőzetcsökkenés. Elsősorban délen alakul ki szórványosan eső. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű, de északon a szélvédett, kevésbé felhős tájakon hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 19 fok között alakul.

– MTI –