Időjárás-jelentés – 2015. október 29.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nyugati felének időjárását ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják, nagy területen erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Szintén többközéppontú ciklonrendszer található északkeleten is, emiatt arrafelé túlnyomóan borult az ég, többfelé fordul elő csapadék; az északi területeken havazik, délebbre az eső esik. A két rendszer között, a Kelet-európai-síkság nagy része, valamint a Fekete-tenger térsége fölött anticiklon húzódik. A magasnyomás közepén kevés a felhő, sokat süt a nap, a peremén azonban több a felhő, ott helyenként csapadék is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti vidékén általában 0 és +10 fok között változik. Európa más tájain ennél enyhébb az idő, általában a kora délutáni órákra 11 és 19 fok közé melegszik fel a levegő, 20 fok fölötti értéket csak a Földközi-tenger partvidékén mérnek. A Kárpát-medence időjárását ismét egyre inkább a keleti anticiklon alakítja, pénteken túlnyomóan napos időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Kelet felől szakadozik a felhőzet, és éjszaka az ország nagy részén változóan felhős időre számíthatunk, csak északnyugaton lesz kezdetben többnyire erősen felhős az ég, és ott egy-egy helyen még kisebb eső előfordulhat. Többfelé párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Pénteken a ködfoltok feloszlása után kevés felhő, sok napsütés, száraz idő várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 13 és 17 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés