Időjárás-jelentés – 2015. október 18.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európában 20 fok feletti hőmérséklet már csak a Földközi-tenger partvidékén, Szerbia és Macedónia egyes részein, valamint Szocsi környékén van. Az Ibériai-félszigeten van a legmelegebb, ahová az Atlanti-óceán felett kavargó ciklon déli áramlással meleg levegőt szállít, azonban a labilissá vált légkörben Dél-Portugáliát és Délnyugat-Spanyolországot nagy mennyiségű csapadék öntözte az elmúlt 24 órában. Ciklonokhoz köthető határozott fronttevékenység a kontinensen csak messze északon, Lappföldön és az Urál nyugati előterében van, ahol szintén sokfelé esik az eső, illetve az Urál környékén helyenként havazik. Közép-Európában egy, a helyzetét napok óta alig változtató, elöregedett, záródott front Németországban, Lengyelországban okoz borongós, többfelé párás és csapadékos időt. A szinte teljesen zárt felhőzet és a magasban található hideg légtömeg következtében Németországban és a Benelux-államok keleti részén még napközben is sokfelé 10 foknál hűvösebb van. A kontinens más területeire is jellemző az erősen felhős ég, a nagy területet beborító alacsonyszintű rétegfelhőzetből azonban jelentős csapadék nem fordul elő. Az Alpoktól északra elhelyezkedő hideg légörvény a középpontjával ismét közelebb kerül a Kárpát-medencéhez. A hegységet megkerülő levegő Olaszország felett egy újabb ciklont generál, ami hétfőn Magyarországon ismét országos esőt eredményez.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A párásság napközben a legtöbb helyen megszűnik, de az ország nagyobb részén felhős marad az idő; jellemzően csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Késő délutántól délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, az éjszaka második felétől országszerte borult időre számíthatunk. Estétől a Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is egyre nagyobb területen elered az eső, reggelig az északkeleti megyékben nem lesz számottevő csapadék. Az éjszaka első felében vékonyabb felhőzettel borított északi, északkeleti régiókban foltokban köd képződik, de a csapadék nyomán másutt is nagyobb területen erősen párássá válik a levegő. Hétfőn országos eső valószínű, többfelé jelentős csapadékkal, az Észak-Dunántúlon a legnagyobb, 20 mm-t meghaladó mennyiséggel; de délelőtt a Nyírség környékén, délután a Dél-Dunántúl egyes részein lehet vékonyabb a felhőtakaró, és kevésbé csapadékos az idő. Hajnalig döntően gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, majd a Dunántúl nyugati felében megerősödik az északi, másutt csak kissé élénkül meg az északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 13 fok között valószínű, Sopron környékén hűvösebb, az északkeleti határvidéken kissé melegebb is lehet.

– MTI –