Időjárás-jelentés – 2015. november 9.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Európában a derült, kissé felhős ég pillanatnyilag kis területen, mindössze a Porto-Bukarest vonaltól délre jellemző. Ezeken a tájakon egy délnyugat-északkelet tengelyű, erős anticiklon okozza a kellemes őszi időjárást, ami a Földközi-tenger felől áramló meleg levegő miatt az évszakhoz képest szokatlanul enyhének is bizonyul. A spanyol partvidéken például nem egy helyen 27, 28 fok fölé melegszik fel napközben a levegő, de Olaszországban és a Balkán-félszigeten is szinte mindenütt 20 fok fölött alakul a csúcsérték. Északabbra ugyanakkor a magasnyomás peremén gyors mozgású ciklonok haladnak nyugatról kelet felé. Sokfelé erősen felhős, borult, a Brit-szigeteken és a Skandináv-félsziget déli felén csapadékos az idő. Ennek hatása a hőmérsékleteken is jól tükröződik, hiszen a kontinens nagy részén maximum 15 fokig emelkedik délután a hőmérséklet, míg a Kelet-európai-síkságon nagy területen a fagypontot sem éri el. A Kárpát-medence időjárását kedd estig ezek a ciklonok és legyengült frontjaik alakítják, főként a Tiszántúlon néhol kisebb esővel és több felhővel.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Az ország nagy része felett általában sok lesz a felhő, hosszabb napsütésre leginkább Dél-Dunántúlon lehet számítani. A korábban képződött köd Szabolcsban és Borsodban is fokozatosan ritkul, zsugorodik, de kisebb körzetekben egész nap ködös maradhat a levegő. Késő délutántól északnyugat felől ugyanakkor átmenetileg mindenütt csökken a felhőzet, az északkeleten megmaradt köd tovább is terjeszkedik, majd az éjszaka második felétől a magasban ismét egyre több fátyol, majd középszintű felhőzet érkezik. Kedden a felhőzet fokozatosan a Tiszántúl fölé helyeződik, így ott kevesebb, másutt több napsütés ígérkezik. A ködös tájakon előforduló ködszitáláson túl hétfőn a déli óráktól főként északkeleten, és esetleg a középső országrészben néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat, kedden pedig már csak az északkeleti határ mentén hullhat helyenként csapadék. A nyugati, északnyugati szél hétfőn a Győr-Szeged sávban, és az Északi-középhegység magasabb részein, kedden pedig az északi országrészben is többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12 fok között valószínű, de a középső országrészben néhol enyhébb lehet az éjszaka.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 14 és 20 fok között alakul, a párás, ködös északkeleti megyékben viszont hűvösebb marad az idő.

– MTI –
hirdetés