Időjárás-jelentés – 2015. november 5.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Európa délkeleti felének időjárása lényegesen eltérő képet mutat a kontinens más területeihez képest. A Brit-szigetektől nyugatra, valamint Németország és a Kelet-európai-síkság fölött örvénylő ciklonok miatt az általuk érintett vidékeken általában erősen felhős vagy borult az ég. Jelentős mennyiségű csapadék csak az Alpok környezetében fordul elő, de ott is csak néhol éri el a napi csapadékösszeg a 40 mm-t. Keleten, délkeleten egy kissé leépülőben lévő anticiklon hatására ugyanakkor lényegesen kevesebb a felhő, az időjárásba egy kis színt csak a tartósan ködös és a napos, derült vidékek változó területi megjelenése visz.

Kontinensünknek ez a kettőssége a hőmérsékleteken viszont kevésbé tükröződik; Dél-Európában általában 17, 22, északabbra pedig 7, 14 fok között alakul a csúcsérték. Fagypont alatt csak az Ural előterében marad a maximum. A Kárpát-medence időjárásában péntek estig lényeges változás nem várható, bár egy ciklonális hullám miatt több lesz a felhő, az ország keleti felén viszont tartósabban ködös lesz az idő.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Éjjel a jobbára derült ég alatt az Alföldön és a Dunántúl déli felén összefüggő rétegben, másutt foltokban ismét többfelé képződik köd. Pénteken az Alföld szűkebb térségében hosszabb ideig, néhol tartósan megmarad a köd, míg az ország más területein gyorsan kitisztul az idő, és kisüt a nap. A ködös tájakon előforduló szitáláson kívül csapadék nem várható. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +3, -5 fok között alakul, de a magasabban fekvő helyeken enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a tartósan ködös részeken 4, 8, a napos területeken 10, 16 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés