Időjárás-jelentés – 2015. november 30.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget fölött markáns ciklon örvénylik. Hatására a kontinens északi felén gyakran erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő csapadék; Izlandon, Lappföldön és az orosz területeken havazik, a ciklon déli oldalán az eső esik. Sokfelé erős, viharos az északnyugati, nyugati szél. Ugyanakkor szárazföldünk déli, délnyugati része fölött anticiklon helyezkedik el, errefelé a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, legfeljebb elvétve fordul elő zápor. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európa nagy részén többnyire -1 és +5, Közép-Európában pedig általában 6, 14 fok között alakul. Továbbra is délen van a legenyhébb idő, ott a kora délutáni órákra 15 és 22 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött több front is átvonul. Nyugat felől gyakran nedves léghullámok érkeznek fölénk, enyhe, szeles idő várható időnként esővel, záporral.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Éjszaka erősen felhős vagy borult idő lesz, délnyugaton néhol, másutt több helyen alakul ki eső, záporeső. Kedden északkeleten felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, az ország más részein többnyire erősen felhős marad az ég. Eleinte elszórtan, késő délutántól ismét többfelé valószínű eső, záporeső. A délnyugati, kedden a nyugati, északnyugati szél sokfelé megerősödik, főként északon, északkeleten viharossá fokozódik, csak hétfőn délutántól kedd hajnalig mérséklődik átmenetileg a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 15 fok között alakul.

– MTI –