Időjárás-jelentés – 2015. november 3.

Akt.:
Nyíregyháza, 2015. november 1. Kirándulók faleveleket gyűjtenek Nyíregyházán, a sóstói erdőben 2015. november 1-jén.
Nyíregyháza, 2015. november 1. Kirándulók faleveleket gyűjtenek Nyíregyházán, a sóstói erdőben 2015. november 1-jén. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa legnagyobb részének időjárása felett egy hatalmas kiterjedésű – kárpát-medencei középpontú – anticiklon vette át az uralmat. Hozzávetőlegesen az északi szélesség 59. fokától délre és a keleti hosszúság 10. fokától keletre eső területen éppen ezért kevés a felhő, a talaj közelében megrekedt nedvesebb levegő miatt viszont éjjel a síkvidékeken sokfelé képződik köd, ami reggelente néhol csak lassan vagy egyáltalán nem oszlik fel. A derült égbolt alatt többfelé süllyed hajnalra fagypont alá a hőmérséklet, a stabil légállapot miatt viszont napközben is csak 12, 15 fok közé melegszik fel a levegő. Alacsonynyomású légköri képződmények pillanatnyilag csak Észak- és Délnyugat-Európa időjárását irányítják, amelyek közül az Ibériai-félsziget felett elhelyezkedő ciklon bizonyul legerősebbnek. Annak frontjai mentén sokfelé hull kiadós mennyiségű eső, Spanyolországban néhol 24 óra alatt például 65 mm-t meghaladó csapadékot mértek. Síkvidéki hó csak az Ural előterében fordul elő, ahol napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárásában szerda estig nagy változás nem várható, a már korábban említett anticiklon miatt folytatódik a csendes, egyre többfelé ködös idő.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedden a korábban képződött köd az Alföldön helyenként csak a kora délutáni órákra oszlik fel, kisebb körzetekben pedig akár egész nap megmaradhat vagy alacsonyszintű rétegfelhőzetté válhat. Másutt ugyanakkor általában derült lesz az ég, a napsütést csak az időnként megjelenő fátyolfelhők tehetik szűrtebbé. Éjjel ismét sokfelé párássá válik a levegő, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén összefüggő köd is képződik. Szerdán délelőtt a köd ugyan mindenütt ritkul, zsugorodik, de néhol – nagyobb eséllyel Bács-Kiskun megyében – egész nap ködös maradhat a levegő vagy megmaradhat a rétegfelhőzet. Hosszabb ideig tartó napsütésre leginkább Nyugat-Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken lehet számítani. Csapadék nem lesz. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csak a Kisalföld környékén élénkül meg kedden a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1, -7 fok között alakul, a magasabban fekvő területeken viszont enyhébb lesz az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 7 és 13 fok között alakul, de a tartósabban felhős, párás vidékeken 7 fok alatt marad.

– MTI –
hirdetés