Időjárás-jelentés – 2015. november 29.

Akt.:
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinens legnagyobb részének időjárását ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok teszik változékonnyá; nyugaton és a Fekete-tenger térségében eső, Lengyelországban és a kelet-európai-síkság nyugati részein, a Balti-államokban pedig vegyes halmazállapotú csapadék hullik. Anticiklon hatására napos területek csak az Ural előterében és az Ibériai-félszigeten vannak. A legmagasabb nappali hőmérséklet már a legdélebbi tájakon is csak elvétve éri el a 20 fokot, a London-Párizs-Milánó-Szkopje vonaltól északra, északkeletre 10 fok alatt marad, keleten pedig napközben is fagy. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé húzódó frontálzóna hatására egyre nedvesebb és melegebb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Általában erősen felhős idő várható, csak hétfőn északkeleten, északon lehet a nap első felében némi napsütés. Szórványosan valószínű kisebb eső, zápor, az éjszaka folyamán az Északi-középhegység magasabban fekvő részein havas eső, netán hó is hullhat, hétfőn a Dunántúl nyugati, délnyugati részein ugyanakkor legfeljebb csak elvétve lehet jelentéktelen csapadék. Hajnalig a délnyugati szelet még csak élénk széllökések kísérik, majd az ország északi harmadán fokozatosan erősödik a légmozgás. Hétfőn napközben erős, több helyen viharos széllökésekre is számítani kell, eközben fokozatosan nyugatira, majd északnyugatira fordul az áramlás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 11 fok körül várható, de északnyugaton és az Alpokalján 13, 14 fok is lehet.

– MTI –