Időjárás-jelentés – 2015. november 22.

Akt.:
Kékestető, 2015. november 22. Hó a déli sípályán Kékestetőn 2015. november 22-én. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Kékestetőn reggel 3 centiméteres hóvastagságot mértek.
Kékestető, 2015. november 22. Hó a déli sípályán Kékestetőn 2015. november 22-én. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Kékestetőn reggel 3 centiméteres hóvastagságot mértek. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását egyetlen nagykiterjedésű, többközéppontú ciklonrendszer alakítja. A ciklonrendszer déli és keleti peremén aktív frontzóna húzódik, amely mentén borult, csapadékos az idő. A megváltozott áramlási viszonyoknak köszönhetően a ciklon nyugati oldalán északi áramlással hideg levegő halad dél felé, amelynek hatására a Nyugat- és Közép-Európa magasabban fekvő helyein már havazik. Az elmúlt napokhoz képest nagy területen több fokkal visszaesett a hőmérséklet. Hozzávetőleg a 45. szélességi körtől északra már mindenütt 10 fok alatt marad a csúcsérték, jellemzően 5 fok közelében alakul a délutáni hőmérséklet. A Skandináv-félszigeten és az Ural előterében pedig továbbra is fagyosak a nappalok. Hétfőn az említett frontrendszer távolodik a Kárpát-medencétől, megszűnik a csapadék, több helyen kisüt a nap.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Éjszaka nyugat felől tovább csökken, szakadozik a felhőzet, már csak az ország északkeleti harmadán valószínű csapadék, eső, havas eső, a hegyekben hó, ami meg is maradhat. Hétfőn a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, de északkeleten csak délután csökken jelentősen a felhőzet, illetve délután nyugat felől fátyolfelhők érkeznek, és délnyugaton estefelé meg is vastagszik a felhőzet. Számottevő csapadék sehol sem várható. Hétfőn a középső országrészben élénk lesz az északnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt, változó irányú légmozgásra számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 7 fok között valószínű.

– MTI –