Időjárás-jelentés – 2015. november 15.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Az elmúlt napokban csökkentek a hőmérsékleti különbségek Európán belül, ugyanis a korábban az időjárást meghatározó, az ősz végéhez képest szélsőségesen meleg levegő visszaszorult a kontinensen. A rekordmeleget egy nagy sebességgel mozgó hidegfront szüntette meg, ami vasárnap hajnalra a Fekete-tengerig jutott el. Mögötte átmenetileg hideg, Izland térségéből származó levegő árasztotta el a kontinens nagyobb részét. Ugyanakkor e hidegfront folytatásaként Oroszország délnyugati határvidékén és Finnországon keresztül egy lelassuló, sőt veszteglő okklúziós front alakult ki, ami a szibériai eredetű légtömeget képtelen északkelet kiszorítani, így arrafelé havazik, de a frontvonal nyugati oldalán inkább eső jellemző. Bár a zord hideg Északkelet-Európában is szelídült, de Arhangelszk környékén még ennek ellenére is néhol mindössze -15 fokot mérnek napközben. Ugyanakkor a gyors légköri mozgásokat jól jellemzi, hogy a Brit-szigetek környékén már megjelent – a trópusokról származó – Kate hurrikánnak a mérsékelt övben átalakult ciklonja, amelynek hosszan elnyúló melegfrontja Nagy-Britannia több pontján igen jelentős esőzést okozott, felhőzete azonban az Alpok, illetve a Kárpátok vidékéig nyúlik el. A melegfront mögött érkező igen enyhe levegő ismét jelentős felmelegedést hoz Nyugat-Európába, és ez a levegő éjszaka már hozzánk is eljut, így hétfőn napközben a Dunántúlon újra előfordulhat 20 foknál magasabb hőmérséklet.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Reggelig többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de az ország délnyugati harmadán vékonyabb lehet a felhőzet, kisebb körzetekben átmenetileg kevésbé felhős is lehet az ég. Összességében – a Délnyugat-Dunántúl kivételével – többfelé várható időszakosan kisebb eső, több csapadék legfeljebb az Északi-középhegység egyes részein és a Nyírség környékén lehet. Hétfő reggeltől nyugat, délnyugat felől határozottan szakadozik, csökken a felhőzet, azonban a Tiszántúl és az Északi-középhegység nagyobb részén estig sok lesz a felhő. Főleg Borsodban és Szabolcsban – ahol néhol még napközben is zárt maradhat a felhőtakaró – előfordulhat kisebb eső, másutt már nem valószínű csapadék. A délnyugati, majd éjszakától a nyugati, északnyugati szél a Dél-Dunántúl és az Alpokalja nagy részét kivéve többfelé megerősödik, északkeleten helyenként viharossá fokozódik, de ott hétfőn nappal jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 11 fok között alakul, ami még az esti, késő esti időszakban áll be. Hajnalra a Dél-Dunántúl kivételével sokfelé néhány fokot melegszik a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az Északi-középhegységben, valamint az Eger-Békéscsaba vonaltól északkeletre 9 és 15, másutt 15 és 21 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés