Időjárás-jelentés – 2015. december 31.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Karácsony óta teljesen átalakult Európa keleti felének időjárása. Egy nagyméretű, masszív anticiklon alakult ki, amelynek területén északkeletire fordult az áramlás, és ezzel szibériai légtömeg áramlott a kontinens fölé. A fagyos levegő északon a Skandináv-hegységig, illetve a német-lengyel határvidékig, a Balkánon pedig a Dinári-hegységig tört előre. Skandináviában a nyugati parton húzódó hegyláncolat éghajlatválasztó funkciója most szokatlanul erős: miközben Norvégia partvidékén a főnhatású délkeleti szél néhol 14, 16 fokig emelte a hőmérsékletet, a svéd területeken napközben is fagypont körül alakult a csúcsérték tegnap. A kontinentális, hideg levegő Törökországot is elárasztotta, amely a Fekete-tenger felett nedvességgel telítődött, és többfelé 10-30 cm-es hóval fedte be az ország északi tartományait. Nyugat-Európában ugyanakkor továbbra is az atlanti hatás érvényesül: az Izland környékén örvénylő erős ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere és csapadékzónája az Egyesült Királyságban tovább súlyosbítja a kialakult árvízhelyzetet, de Franciaországban is sokfelé megnyíltak az égi csatornák. A csapadékos idő ellenére továbbra is átlag feletti a hőmérséklet, hiszen a Brit-szigeteken kevéssel meghaladja a 10 fokot, a Pireneusok környékén a 20 fokot is megközelíti. A nyugat-európai nedves levegő első hulláma az új év első óráiban Magyarországot is eléri, többfelé hószállingózással, néhol gyenge havazással.

Várható időjárás péntek estig

A kezdeti derült időt követően késő estétől nyugat felől megnövekszik, hajnaltól fokozatosan meg is vastagszik a felhőzet, azonban reggelig a Dunától keletre jellemzően gyengén felhős marad az ég. Napközben az összefüggő felhőzóna tovább mozog kelet felé: a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagyobb részén még több órára kisüt a nap, a Nyugat-Dunántúlon pedig a déli óráktól kezd szakadozni a felhőzet. Hajnaltól előbb az Észak-Dunántúlon, napközben a keleti megyéket leszámítva már több helyen várható hószállingózás, átmeneti gyenge havazás. Vékony hóréteg elsősorban a Balatontól északra, északkeletre alakulhat ki. Csütörtökön még a Kisalföldön megélénkül a délkeleti szél, pénteken már országszerte gyenge vagy mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon általában -4, -10 fok között, az ország keleti felében -10 fok körül valószínű, de egyes fagyzugos helyeken -15 fokig hűlhet le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a legtöbb helyen -3, +1 fok között várható.

– MTI –