Időjárás-jelentés – 2015. december 27.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Gyökeresen átalakul kontinensünk időjárása: az eddig oly erős, sokfelé rekord enyhe időt okozó, nyugati, délnyugati áramlás gyengül, ezzel egy időben emelkedik a légnyomás a skandináv és balti térségben, miközben az említett területeket fagyos levegő árasztja el, amely kelet, délkelet felé terjed. A hideg és enyhe levegőt erős frontzóna választja el, melynek környezetében vegyes halmazállapotú csapadék fordul elő. A kontinens déli, délnyugati felét uraló magasnyomás területén továbbra is egyhangú és igen enyhe az idő. Napos és ködös, párás tájak egyaránt előfordulnak, utóbbiak elsősorban a medencékben, nagyobb folyóvölgyekben jellemzőek. Skandináviától az Urálig jellemzően már fagypont alatt van a hőmérséklet, amely helyenként napközben is -10, -15 fok alatt marad. Másutt többnyire 4 és 15 fok közötti értéket mutatnak a hőmérők a legmelegebb órákban, sőt a Földközi-tenger térségében itt-ott 20 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását egyelőre még anticiklon alakítja, ezért hétfő estig lényeges változás nem várható, folytatódik a nagyrészt borult, párás, többfelé tartósan ködös idő.

Várható időjárás hétfő estig

Az ország nagy részén túlnyomóan borult, párás, több helyen ködös idő lesz. Vasárnap a Dunántúl nyugati, délnyugati és az Alföld déli, délkeleti részén szakadozottabb lehet a felhőzet, ott több-kevesebb napsütés is várható. Éjszaka a kevésbé felhős helyeken is bezáródik a felhőtakaró, vagy köd képződik néhol zúzmarával. Hétfő napközben helyenként elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, erre leginkább a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze északnyugati részén van esély. Elszórtan valószínű szitálás, elvétve esetleg ónos szitálás. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 2 és 7 fok között valószínű, de a napos tájakon kissé melegebb is lehet.

– MTI –