Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen Kelet-Európáig anticiklon alakítja az időjárást. A felsorolt tájakon ennek megfelelően jobbára kevés a felhő, sok a napsütés, számottevő csapadékot nem jelentenek. Ugyanakkor Északnyugat-Európa felett többközéppontú ciklon található, amelynek hatására arrafelé sok a felhő, gyakran esik az eső, és a csúcshőmérséklet csupán 14, 21 fok között változik. Ezzel szemben hozzávetőleg a 45. szélességi körtől délre, illetve a Kelet-európai-síkságon a délutáni órákra 25, 34 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a mediterrán tájakon 34, 39 fokot is mérnek. A Kárpát-medence fölé szerda estig szárazabb levegő érkezik, ezért csökken a záporok, zivatarok kialakulási esélye.

Várható időjárás az ország területére szerda estig

Általában gomolyfelhős, napos idő várható, de Nyugat- és Észak-Dunántúlon csak délutánra csökken, illetve vékonyodik el a felhőzet. Elszórtan zápor, főként a Dunától keletre zivatar is előfordulhat, a Tiszántúlon felhőszakadás és viharos széllökés is lehet. Az éjszaka első felében megszűnik a csapadék, kiderül az ég.

Szerdán kezdetben derült idő lesz, majd gomolyfelhők képződnek, amelyekből a Tiszántúlon néhol zápor, zivatar kialakulhat. Napközben az északi, északkeleti szél északkeleten időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 30 fok körül valószínű.

MTI