Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés
Budapest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Észak-, Északnyugat-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé gyakran erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. Hűvös az idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 13, 21 fok között alakul. Ugyanakkor Dél-, Délkelet-Európa fölött anticiklon húzódik. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Errefelé meleg van, a délutáni órákra általában 27, 35 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félszigeten 38, 42 fokot is mérnek. Péntek estig a fent említett ciklonrendszerhez tartózó frontálzóna eléri a Kárpát-medence északi tájait, emiatt ott záporok, zivatarok alakulnak ki. Kissé gyengül a nappali felmelegedés.

 

Várható időjárás péntek estig:

Sok napsütésre számíthatunk, de északnyugaton, északon délután csak időnként, éjszaka és holnap többször erősen megnövekszik a felhőzet.

Északnyugaton, északon napközben néhol, éjszaka és péntek estétől több helyen várható zápor, reggelig zivatar is kialakulhat, helyenként heves zivatar is lehet. Eleinte a délnyugati, estétől az északnyugatira, északira forduló szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 25, 31 fok között valószínű.

MTI