Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés
Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A mediterrán térség, valamint Közép-Európa fölé nyugat felől anticiklon nyúlik be. A leszálló légmozgásnak köszönhetően az említett tájakon túlnyomóan napos, száraz idő a jellemző. Ugyanakkor a Brit-szigetektől nyugatra és a Kelet-európai-síkság fölött ciklon örvénylik. Emiatt a szárazföld nyugati és északkeleti vidékei fölött általában sok a felhő, szórványosan eső, zápor előfordul, néhol zivatar is kialakul. Hozzávetőleg a 45. szélességi körtől délre nagyrészt 27, 36 fok közé melegszik fel a levegő a délutáni órákra, de az Ibériai-félszigeten és Görögországban 37, 41 fokot is mérnek.

Ettől északra többnyire 13, 23 fok között változik a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence fölé szerdán a fenti magasnyomás peremén még kissé hűvös, majd csütörtökön egy északnyugati frontrendszer előoldalán meleg levegő áramlik.

Várható időjárás csütörtök estig:

Szerdán az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet mellett több órára kisüt a nap. Napközben főként északkeleten alakulhat ki néhol zápor, zivatar, éjszaka csapadék nem várható. Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, majd délután nyugaton és északon időnként már erősebben megnövekszik a felhőzet, és estefelé az északnyugati, északi országrészben helyenként zápor, zivatar előfordulhat. A nyugati, északnyugati, csütörtökön a délire, délnyugatira forduló szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 29, 35 fok között várható.

MTI