Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

 

Az időjárási helyzet Európában

——————————-

 

Éles hőmérsékleti kontraszt figyelhető meg Európa északnyugati és keleti, délkeleti része között. Amíg Skandináviában, a Brit-szigeteken és Németalföldön alig emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, addig a Földközi-tenger partvidékén és Közép-Európában a délutáni órákra 30, 35, a Kelet-európai-síkságon 24, 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A két területet egy frontálzóna választja el egymástól, amely a Fehér-tengertől Lengyelországon át a Pireneusokig húzódik. E mentén, illetve a front mögött vannak erősen felhős területek, másutt alapvetően napos idő a jellemző, sőt kontinensünk déli és keleti részén nagy területen felhő sincs az égen. Az említett front előtt a labilis légállapot és a hegyek emelő hatása miatt délután és este heves zivatarok keletkeznek.

Szerda estig a Kárpát-medence nyugati része fölé kissé nedvesebb levegő áramlik, amely kedvez a zivatarok kialakulásának. A Dunától keletre folytatódik a túlnyomóan derült idő.

 

Várható időjárás szerda estig:

——————————

 

Estétől nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, emellett a Dunántúlon erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és ott éjszaka helyenként zápor, zivatar is kialakul. Szerdán a napos idő mellett főként nyugaton lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott, illetve északkeleten előfordulnak záporok, illetve felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért zivatarok. A déli, délkeleti szél megélénkül, kedden olykor a középső országrészben meg is erősödik. Ezen kívül erős vagy viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 33 és 38 fok között, a Nyugat-Dunántúlon 33 fok alatt valószínű.

 

 

brl \ blz

 

MTI

Címkék: