Helyi közélet

2014.10.20. 12:39

A tragédiák megelőzhetőek!

Debrecen - „<em>Az természetes, hogy az autónkat pár évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fűtésénél azonban ódzkodunk ettől</em>.”

Debrecen - „Az természetes, hogy az autónkat pár évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fűtésénél azonban ódzkodunk ettől.”– Mivel a földgáz önmagában szagtalan, adagolnak hozzá egy szúrós szagú anyagot, ha ezt érezzük, akkor valahol szivárog, azonnal el kell zárni a készüléket és szerelőt hívni! – int Lengyel István, a Tigáz-DSO Kft. hálózatfejlesztési vezetője.

– Jelenleg a legtöbb problémát a műanyag nyílászárók beépítése jelenti: ezek valóban nagyon jól szigetelnek, annyira, hogy ha nem figyelünk oda, elfogyhat a helyiség légteréből a levegő az olyan berendezéseknél, melyek kívülről, tehát a lakótérből veszik az égéshez szükséges oxigént. Ekkor a szén-dioxid szén-monoxiddá alakul, s ez mérgezéshez vezethet. Ilyen helyzetekből adódik a legtöbb tragédia – magyarázta a szakember, hozzátéve, megelőzhetők a balesetek, ha nyílászárócsere előtt épületgépésszel terveztetjük meg, hogyan lehet biztosítani a levegő kellő utánpótlását.

Szemmel látható hibák

A régi gázüzemű fűtési berendezések jelenleg is folyó felülvizsgálatánál a Tigáz megbízott szakemberei találkoznak gondosan karbantartott rendszerekkel, vannak azonban elrettentő példák: évtizedek óta elhanyagolt, rozsdás, szivárgó vezetékek. Lengyel István megemlítette azt a társasházat, ahol a gázcsövek nyomvonalát is úgy kellett felderíteni, s mint mondta, ellenőreik nem egyszer járnak olyan pincében, ahol a felhalmozott holmitól alig lehet a csövekhez hozzáférni – nem valószínű, hogy ilyen körülmények közt gondot fordítanak a karbantartásra. Pedig, mint megjegyezte, a legnyilvánvalóbb hibák, például hogy rozsdás a cső, szemmel is láthatók.

Emiatt használunk több gázt!

– A felülvizsgálattal egyébként sem kellene várni, 20-30-50 év alatt magától nem javul a berendezés – jegyezte meg. – Azt természetesnek vesszük, hogy az autónkat néhány évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fűtésénél azonban ódzkodunk ettől. Pedig a poros, eltömődött fúvókák, vagy az elavult rendszerek tökéletlen égést eredményeznek, s emiatt egyre több gázt használnak.

Egy nagyon régi berendezés hatékonysága akár 60 százalékra csökkenhet, szemben az újak 90, vagy a kondenzációs készülékek 100 százalékos hatásfokával. A csere ára néhány év alatt megtérül.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában