„Idő kérdése, mikor ismétlődik meg”

Akt.:
A tó túloldalán merült el a fiatalember
A tó túloldalán merült el a fiatalember - © Fotó: Matey István
Debrecen – Olykor félszázan is fürdenek a vízben, amiben nem is lehetne.

„Valaki! Valaki! Segítsenek! Egy férfi pedig: tarts ki! Tarts ki! Ekkor már sejtettem, hogy valami komoly baj lehet. Valaki kapálózott a vízben” – így emlékezett vissza a történtekre egyik olvasónk, aki a Látóképi-tavon tartózkodott, amikor vasárnap délután egy fiatalember belefulladt a vízbe.

Ahogy szerkesztőségünknek szóló levelében írta, nagyon rossz volt hallgatni a kiabálást, de mivel nem olyan jó úszó, hogy esetleg mást is ki tudjon menteni a vízből, a part felé evezett, hogy segítséget kérjen. „Mire a partra értem, mondták, hogy már elment segíteni egy férfi. Utólag megtudtam, egy fiatal lány egészen közel volt hozzá, és megpróbált a segítségére sietni. Ő még látta a fiatal fiú kétségbeesett arcát, de mire odaért, már csak a buborékok szálltak fel a víz mélyéről…”

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Kedden, ottjártunk idején már semmi nem emlékeztetett a hétvégi tragédiára, igaz a tavon éppen hétfőn kezdődött haltelepítés miatt háromnapos horgásztilalom van érvényben. A tóparton csupán néhány naturista süt­kérezett, ők mit sem tudtak arról, hogy tragédia történt.

Hiába a tábla

– Benne volt a levegőben, hogy előbb-utóbb valaki belefullad a Látóképi-tóba. Hiába a figyelmeztető tábla: tilos fürödni. Előfordul, hogy akár félszázan vannak a vízben – nyilatkozta a Naplónak Veres Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke, amikor a vasárnap szerencsétlenül járt fiatalember tragédiájáról kérdeztük. Úgy véli, valószínűleg nem ez az utolsó eset, amikor valaki a tóban leli halálát, mivel az emberek nem tartják be a szabályokat. – A táblák és a halőrök figyelmeztetése ellenére mindig vannak, akik belemennek a tóba. Többször előfordult, hogy nekünk kellett rendőrt hívnunk, hogy kihívja a fürdőzőket, de mire a hatóság képviselői kikanyarodtak a betonos útra, a kiküldött emberek ismét a vízben tartózkodtak – jegyezte meg a szövetség ügyvezető elnöke. Hozzátette, a horgásztótól mindössze két kilométerre található a Látóképi Tófürdő, azaz a Macsi-Balcsi, ahol szabad a fürdőzés, ezért nem érti, miért fürdenek ott, ahol tilos.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Más forrásból úgy tudjuk, nem ez volt az első haláleset a Látóképi-tónál. Néhány évvel ezelőtt egy idős asszony fulladt meg, ő öngyilkos lett.

A mostani tragédia állítólag egy horgászszerelék miatt következett be, az után akart beúszni a huszonéves fiatal, de körülbelül húsz méter tempózás után elsüllyedt. Információink szerint a Petőfi Kulturális és Szabadidő Egyesület gondnoka egy szörfdeszkával igyekezett a bajba jutott fiú segítségére, de a túlpart mintegy nyolcszáz méterre található az egyesület partszakaszától, ezért mire odaért, a fiatal már elsüllyedt a megközelítőleg nyolcméteres vízben.

HBN–SZM


Küldjön hírt! – “Annak a fiatal fiúnak nem kellett volna meghalnia!”
Debrecen – Én nem egy hírt szeretnék írni, mert az már sajnos megvan. Egy kérdést szeretnék feltenni. Tegnap a Látóképi-tóban elmerült egy fiatal férfi. Ez volt a hír. Most már bizonyosan tudjuk, hogy belefulladt. Mi társasággal a túlparton voltunk, én pedig szörfdeszkával egész közel a színhelyhez. Egyszer csak kiabálásra lettem figyelmes.


Halál Látóképen: kivizsgálják
Látókép – A debreceni rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja annak a fürdőzőnek az ügyét, aki elmerült a Látóképi tóban vasárnap, a délutáni órákban.

hirdetés