Idén jubilálna Tarányi József birkózó olimpikonunk

Idén jubilálna Tarányi József birkózó olimpikonunk
Birkózás – Egész élete a sport jegyében telt, volt, hogy saját tiszteletdíjait ajánlotta fel.

Száz éve született és 64 éve, 1948-ban Londonban vett részt az olimpián Tarányi József. A birkózó l9l2-ben Budapesten látta meg a napvilágot, 9 évesen kezdett el spotolni a Munkás Testedző Egyesületben (MTE). Először súlyemelőként próbálta ki magát, aztán váltott át a birkózásra, 17 évesen volt az első versenye. 1938-ig Budapesten élt és sportolt. 1938-tól a DVSC-be hívták meg, munkát is ajánlottak neki a Vagongyárban, ide is nősült. Sikereit is a cívisvárosban folytatta, a DVSC nehézsúlyú birkózójaként. Több hazai és külföldi viadalon szerepelt sikeresen, versenyzett Írországban, Jugoszláviában, Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Lappföldön, Ausztriában, Csehszlovákiában, Dániában. Sportolója és edzője volt a DVSC birkozócsapatának, amellyel 1944-ben országos bajnokok lettek. Sporttársa, valamint edzője lehetett többek között Hódos Imrének, Németi Gyulának, Sipos Lászlónak és Antal Imrének.

Legnagyobb sportsikerét 1948-ban Londonban az olimpián érte el, ahol súlycsoportjában az 5. helyet szerezte meg.

Nagyon sokat tett Debrecen város birkozó sportjáért, például a háború alatt és után saját tiszteletdíjait ajánlotta fel, hogy versenyeket tudjanak rendezni. 1964-ben 52 éves korában hunyt el, a Debreceni Köztemető diszsírhelyén nyugszik, a város hálájaként utcát is nevezett el róla.

Eredményei

Magyarország ifjúsági bajnoka, Magyarország bajnoka, Szabadstil bajnok, Legjobb vidéki birkozó, Görög-római bajnok, Nehézsúlyú bajnok, Vidéki bajnok, Legjobb vasutas birkozó bajnok, Szabadfogású bajnok, Erdély bajnoka, Miskolc város bajnoka, Debrecen város bajnoka, Kecskemét város bajnoka, Szeged város bajnoka, Dorog bajnoka, Ózd bajnoka.