Idén is vidékfejlesztési pénzeket csoportosítana át a kormány

Mintegy 10-11 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás közvetlen kifizetések nemzeti kiegészítésére való átcsoportosítására kért engedélyt hétfőn Magyarország az Európai Bizottságtól.

Gráf József, az agrártárca vezetője a mezőgazdasági miniszterek tanácsülésének margóján kérte Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztostól, hogy hazánk idén a vidékfejlesztési támogatások 20 százalékát a közvetlen jövedelemtámogatások 30 százalékos nemzeti kiegészítésére fordíthassa. Az FVM vezetője szerint a 20 százalékos átcsoportosítás 10-11 milliárd forintot jelentene.

A csatlakozási szerződés értelmében az új tagállamoknak a taggá válás utáni első három évben (2007-ig) lehetőségük van arra, hogy a vidékfejlesztési támogatások 20 százalékát a közvetlen kifizetések 30 százalékos nemzeti kiegészítésére csoportosítsák át. Az új tagállamok agrártermelői idén a régi tagországok farmereinek járó közvetlen kifizetések 35 százalékát kapják kézhez, ami nemzeti forrásból további 30 százalékkal megfejelhető.

A vidékfejlesztési források maximum 20 százalékát lehet a Bizottság engedélyével átvinni a nemzeti kiegészítésre, amivel csökkenteni lehet a központi büdzsé terheit. Gráf József emlékeztetett rá, hogy Brüsszel tavaly nem engedélyezte a maximális 20 százalékos határig a vidékfejlesztési támogatások átcsoportosítását. A miniszter szerint az érintett szakmai és társadalmi szervezetek körében a tavalyinál kisebb felhördülés kíséri a kérést, az előzetes egyeztetéseken most csak öt szervezet ellenezte a lépést, míg tavaly a szakmai bizottság fele tette ugyanezt.
Az agrártárca vezetője azt is szorgalmazta az EU mezőgazdasági biztosánál, hogy Magyarország folytathassa a gabonafeleslegek Unión belüli elhelyezését (uniós intervenciós felvásárlások formájában), és a Bizottság a tavalyi évhez hasonlóan idén is plusztámogatást nyújtson a szállításhoz a tengeri kikötőkkel nem rendelkező országoknak.

Brüsszel tavaly 60 eurós átlagos támogatást nyújtott tonnánként a szokásos 25 euró helyett, a magyar fél most ennek állandósítását kérte. „Túl nagy hajlamot nem láttam” – közölte a Bizottság hozzáállását firtató kérdésre az agrárminiszter. Magyarországon az elmúlt két évben 17, illetve 16 millió tonna gabona termett, aminek a fele ment el belső felhasználásra.

A másik felét a termelők eladásra szánják, amiből 4 millió tonnát szabadpiaci értékesítésre szánják, a fennmaradó 4 millió tonnát pedig uniós intervenciós felvásárlással próbálják elhelyezni.