Idén is lesz Kazinczy-verseny: itt az összes infó

Kazinczy Ferenc
Kazinczy Ferenc - © Forrás: DMK
Debrecen – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány a 2017/2018-as tanévre meghirdeti az általános iskolák 5-8. osztályos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai osztályok azon tanulói részére – akik még nem nyerték el a Kazinczy-jelvény bronz, vagy arany fokozatát – a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt.

Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A hagyományoknak megfelelően ebben a tanévben is a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Háza szervezi a verseny városi és városkörnyéki fordulóját.

A versenyt az 5-6. (11-12 éves korcsoport) és a 7-8. (13-14 éves korcsoport) osztályos tanulók számára külön-külön hirdetik meg.

A verseny anyaga: A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által – kijelölt kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk.

A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert idegen szavakat.

(A 7-8. évfolyamosoknál kívánatos az esszé-, vagy tanulmányrészlet.)

A versenyzők értékelésekor a zsűri az alábbi szempontok figyelembevételével értékeli a versenyzők teljesítményét: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

Az intézmény kéri, hogy a jelentkezési lapokat – az iskolai döntők győzteseinek adataival, és a korcsoport feltüntetésével – 2018. február 6-ig szíveskedjenek eljuttatni az Újkerti Közösségi Házba.

  • A városi verseny helyszíne: Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Háza (4032 Debrecen, Jerikó u. 17-19./mozi terem)
  • A verseny időpontja: 2018. február 13., 8.30-tól
  • A program felelőse: Szabó Katalin, tel.: 52/439-866;
  • A versennyel kapcsolatban további felvilágosítás a fenti telefonszámon kérhető.
  • A verseny részletes kiírása a www.oh.gov.hu oldalán olvasható.

– Debreceni Művelődési Központ –