Idén is lesz Critical Mass

A tizenegyedik nagy biciklis felvonulására készül a 6 éves Critical Mass április 24-én, szombaton.

A biciklisták délután háromkor indulnak a Roosevelt térről, és a tervek szerint fél hatkor érkeznek meg a városligeti napozó rétre, ahol bicikli emeléssel zárják a megmozdulást. A több tízezres rendezvényt több száz önkéntes segíti; a biciklisták lezárt úton, rendőri és rendezői biztosítás mellett tekernek majd végig a fővároson.

A felvonulás résztvevői a kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Az idei Critical Mass útvonal: Lánchíd, Alagút, Attila utca, Krisztina körút., Erzsébet híd, Március 15. tér, Pesti alsó rakpart, Kossuth tér, Alkotmány utca, Szemere utca, Szent István körút., Teréz körút., Oktogon, Andrássy út, Városliget.

A Magyar Kerékpárosklub hétfői közleményében emlékeztet arra: a kerékpáros rendezvényeket szervező önkéntesek az egyik legnagyobb – lassan 12 ezres – magyar facebook közössége a többi között érdekképviseleti szervezetet alapított, és az újaknak maguk tanítják a biztonságos városi közlekedést. Kerékpárszerelő és adománybicikliket építő klubot működtetnek, túracsapatot szerveznek. Legújabb tervük Budapest első automata kerékpáros forgalomszámlálójának közadakozásból történő felállítása. A cél az, hogy a lassan egy éve végzett közösségi forgalomszámlálást végre hiteles, online elérhető statisztikává pontosítsák.

Naponta több száz újabb fővárosi dönt a biciklis közlekedés kipróbálása mellett. Aki pedig egyszer kipróbálja, már nehezen teszi le. Az eddig is évente duplázódó számú kerékpáros idén tavasszal elérte a forgalomban már mindenki számára látható tömeget, és nyárra Budapest is biciklis várossá fog válni – zárul a közlemény.

– Független Hírügynökség –