Idén is könyvutcává változik a Csapó utcai sétálóövezet

Akt.:
A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok eseményeit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők
A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok eseményeit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők - © Fotó: Matey István
Debrecen – Szabó T. Anna, Kubik Anna, Bódi Katalin és Márton László is tiszteletét teszi az immáron 89. Ünnepi Könyvhéten és 17. Gyermekkönyvnapokon Debrecenben, ahol öt napon át ismét a könyveké, no és persze a szerzőké és olvasóké lesz a főszerep.

A szerdától vasárnapig tartó rendezvényről kedden tartottak sajtótájékoztatót, melyen elhangzott: a könyvhét nem egy egyszerű kirakodóvásárnak, hanem a társművészeteket – az élőszó, az ének, a zene és a tánc – is felkaroló fesztiválnak ígérkezik. – A könyvhetet már másodjára szervezi a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, összefogva a MODEM-mel és a Déri Múzeummal, mely a rendszerben való gondolkodást tükrözi – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, hangsúlyozva: a könyv és a könyvkultúra különösen fontos a cívisvárosban, mely az ország legrégebbi nyomdájának is az otthona.

kh1Fotó: Matey István

– Az Ünnepi Könyvhét az egyik legrégebbi magyar kulturális brand, melyet 1929 óta – kivéve a háborús éveket – minden esztendőben megrendeznek. Az a cél, hogy az olvasók kellemes és emlékezetes találkozásoknak legyenek a részesei. A rendezvény hatodik éve új koncepció szerint valósul meg, a könyves napokat igazi fesztivállá alakítjuk – mondta Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora.

Zoé, a hörcsög

Az Ünnepi Könyvhét idei díszvendége Tompa Andrea lesz, akivel különleges beszélgetést hallhatnak az érdeklődők A hallgatás hangjáról csütörtök kora este a MODEM-ben. A hóhér háza; Fejtől s lábtól és Omerta regények szerzőjével Szirák Péter beszélget majd a csend életben és irodalomban is betöltött szerepéről.

kh2Fotó: Matey István

Pogrányi Péter, a Debreceni Ünnepi Könyvhét programszervezője kiemelte, zenei és gyerekprogramok is színesítik a könyvhetet.

Az eseményen bemutatták a könyvhét kabalafiguráját is, melyet a Méliusz rajzpályázatára érkezett alkotások közül választottak ki. Ezúttal Zoé, a hörcsög köszön majd vissza könyvjelzőkről és ajándéktárgyakról Kiss Dorina Viktória alkotása nyomán.

VK