Idén is bővüléssel nyitott a belföldi turizmus

Idén is bővüléssel nyitott a belföldi turizmus
© Fotó: HBN archív
Budapest – Debrecen idén először tudott bekerülni a 10 legnépszerűbb úti cél közé.

– Az év első 3 hónapjában ismét bővülés tapasztalható a belföldi turizmusban, a következő időszaknak pedig újabb lökést adhatnak a 2013-ban feltöltött, május végén lejáró SZÉP-kártya összegek. A húsvéti hosszú hétvégén egyébként a wellness-kikapcsolódásé volt a főszerep, sokan a fürdővárosokban töltötték az ünnepeket.

Idén is jól indult az év a szállásadóknak, már most 10 százalékos növekedés látható a tavalyi év első negyedévéhez képest a belföldi vendégforgalomban, ráadásul 11 százalékkal többet költöttünk szállásra, átlagosan 48 204 forintot. „Ez utóbbi annak köszönhető, hogy egyre többen áldoznak nagyobb összeget – akár 50–100 ezer forintot – belföldi szállásra. A családosok körében ugyanakkor tovább nőtt azok aránya, akik inkább apartmanban szállnak meg, ők idén eddig átlagosan 5000 forinttal költöttek többet – mondta Szigetvári József, egy szállásokkal foglalkozó portál ügyvezető igazgatója, hozzátéve, az idei első negyedévben valamivel kevesebben fizettek SZÉP-kártyával, ugyanakkor a következő 2 hónapban ezen a téren növekedést prognosztizálunk, ugyanis a 2013-ban feltöltött összegeket május 31-ig lehet felhasználni.

Városnézős pihenés

Vendégforgalom tekintetében még mindig Budapest és Eger vezet, a fürdővárosok népszerűsége viszont csökkenést mutatott az idei év első 3 hónapjában. A portál statisztikái szerint Sárvár, Hévíz és Zalakaros is kikerült a 10 legnépszerűbb település rangsorából. Miskolctapolcát viszont egyre több fürdőzni vágyó választja, ennek köszönhető, hogy idén először kapott helyet a top 10-ben. – Szemmel láthatóan nőtt a programturizmus és az aktív, városnézős pihenés iránti igény a magyarok körében, ráadásul ennek az idei, enyhe téli időjárás is kedvezett – magyarázta Szigetvári József. Ezt bizonyítja az is, hogy Győr és Debrecen idén először tudott bekerülni a 10 legnépszerűbb úti cél közé, illetve Pécsre és Szegedre is többen látogattak el.

Nyuszi ül a gőzben

A húsvéti hosszú hétvégén viszont sokan inkább egy wellness-hotelben pihenték ki magukat, a szállásfoglalások alapján a fürdővárosok közül a legtöbben Miskolctapolcát, Hajdúszoboszlót és Egerszalókot választották. A többség 2 éjszakára marad, és átlagosan 41 ezer forintot szánt az ünnepi szállásra. A húsvét mintegy 70–80 százalékkal nagyobb forgalmat hozott egy átlagos áprilisi hétvégéhez képest. A húsvétra egyébként a szállodák többsége külön programmal készült: az ilyenkor megszokott ünnepi menün kívül többek közt plüssnyuszi szépségversenyt, tojásvadászatot, zenés nyuszivárót, valamint locsolóbált szerveztek.

Akadnak persze olyanok, akik már a nyaralásukat szervezik: az előfoglalási adatok szerint idén rekordmértékben előrelátó a magyar, az elmúlt évekhez képest 51 százalékkal magasabb a nyári szálláshelyek foglaltsága. A külföldi úti célok tekintetében továbbra is Horvátország a legnépszerűbb a magyarok körében, a legkedveltebb városok pedig Medulin, Vir és Zadar. – A nyári foglalások alapján az is látszik, hogy egyre többen terveznek romániai utazást is, ők legtöbbször a parajdi sóbányát és a székely üdülővárost, Szovátát veszik célba – tette hozzá a portál ügyvezetője.

HBN