Idén az időjárás miatt nehezebb a szúnyogirtás

Több mint 100 szúnyogcsípést mértek óránként a szakemberek a Balatonnál, ami a duplája annak az értéknek, amelynél már irtják a vérszívókat – mondta a Független Hírügynükségnek vasárnap Sáringer Tamás, a Pannónia Központ szakértői csoportjának vezetője.

A biológus felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunakanyarban még rosszabb a helyzet, ott 270 csípést is mértek óránként. A szúnyoginváziót tekintve most a legelviselhetetlenebb a helyzet Budakalászon, Dunabogdányban és Esztergomban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az állam finanszírozza az irtást, az első “szúnyog-gyérítést” a hétvégén fejezték be, két hét múlva ismételnek.

Óránként 30-40 csípés

Sáringer Tamás szakértői csoportja figyeli a turisztikailag legfontosabb négy terület, a Balaton, a Dunakanyar, a Tisza-tó és a Velentei tó szúnyog szaporulatát. A szakértő elmondta: óránként és személyenként 30-40 csípésnél elrendelik az irtást, és 50-60 csípésnél már fel szoktak szállni a gépek. Idén mind a négy területen száznál jóval több a csípésszám. Az irtást nehezíti a rossz idő, és ha továbbra sem javul a helyzet, a vérszívók tömege miatt eltűnhetnek a turisták – tette hozzá.

A Tisza-tónál és a Velencei tónál végleges adatokat most nem lehet mondani, mert ezeken a helyeken még változik a helyzet – mondta a biológus. Ráadásul hiába tűzik ki az irtás idejét, az előrejelzések a jövő hétre is lehülést, bizonytalan időjárást mondanak. Ez azt jelenti, hogy a kifejlett rovarokat támadó kémiai szúnyogirtást csak két hét múlva lehet ezeken a helyeken elkezdeni. Rossz időben ugyanis veszélyes felszállni a gépekkel, és értelme sincs az irtásnak, mert ilyenkor a vérszívók is elbújnak.

Csak a kémiai irtásnak van értelme

A szakember szerint a jelenlegi állami finanszírozás megoszlása sem megfelelő. Az állam ugyanis 70 százalékban támogatja az úgynevezett biológiai irtást, azaz a szúnyoglárvák elpusztítását, viszont csak 30 százalékban a kémiai irtást, azaz a kifejlett rovarok irtását. A jelenlegi időjárásnál azonban csak a kémiai irtásnak van értelme. Ablakon kidobott pénz a biológiai irtás, mert a vegyszer nem jut el a tocsogókba, már a leveleken megragad. Ezért a szakemberek azt kérték a kormánytól, változtassák meg a támogatás arányát 50-50 százalékra – tette hozzá.

A borsodi szúnyogirtás első körét a hétvégén fejezték be – mondta a Független Hírügynökségnek Falus Ferenc vasárnap. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az irtás általában önkormányzati feladat, a helyhatóságoknak kell ezt megrendelniük. A megyében elrendelt vészhelyzet miatt kivételesen az ÁNTSZ rendelte meg és koordinálja az árvízsújtotta területeken a szúnyogirtást, aminek a költségét, körülbelül 100-110 millió forintot teljes egészsében az állam állja.

FH