Idén a mag nélküli, kisebb dinnyék a menők

Akt.:
Idén a mag nélküli, kisebb dinnyék a menők
© Illusztráció: ÉM
Budapest – A napokban már megtalálják a magyar dinnyét.

Egy országos élelmiszerlánc tapasztalatai szerint a mag nélküli és a kisebb méretű dinnye egyre népszerűbb ezen a nyáron. Sokan nem a tíz, hanem inkább a kisebb, öt kilogramm körüli méretűt választják. Több fajta görögdinnye is érkezik a magyar termelőktől a hipermarketekbe: a hagyományos kerek csíkos, a hosszúkás, kevésbé magos, illetve a mag nélküli, fekete héjú.

Július elején indult az idei dinnyeszezon, ezekben a napokban már kiváló minőségű magyar dinnyét tudunk vásárolni a termelőktől. Egyre nagyobb mennyiség érkezik a hazai dinnyeföldekről, ahogy érik a termés, így az import dinnye teljesen eltűnik egyes áruházak kínálatából és kiváltja a hazai termés. Tavaly volt olyan áruház, amely több mint 2000 tonna görögdinnyét értékesített, a várakozások szerint idén ennél is magasabb lehet az eladott mennyiség, mert a nyár várhatóan naposabb és szárazabb lesz a tavalyinál, és ez az időjárás kedvez a jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termésnek.

HBN


Ön kiköpi-e a dinnye magját?

Nem fontos kiválogatni a magokat a dinnyehúsból, mert tele vannak olyan tápanyagokkal, amikre nagy szüksége van a szervezetnek, ilyen például a B vitamin, fehérje, zsír, magnézium és vas – állítja egy kutatás.Tartalmaz folsavat és niacint, ami segít a testünknek csökkenteni a koleszterint, és könnyebben tudjuk az ételt energiává átalakítani. Mivel a mag tele van zsírral, és omega 6 zsírsavakkal, így jót tesz a vérnyomásnak is.