Idén a kis cégeknek mehet a legjobban

Budapest – Csökkenő bevétellel a hazai vállalkozások mindössze hat százaléka kalkulál.

Visszafogottabb pénzügyi várakozással indítják az évet a hazai kkv-k (kis- és középvállalkozások), idén átlagosan 5,5 százalékos árbevétel és 3,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik idei alakulását tekintve a kisvállalkozások a legoptimistábbak.

Hektikus év után

A kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai kkv-k szerényebb pénzügyi eredményekkel terveznek idén, az előző negyedévhez képest ugyanis 6,9 százalékról 5,5 százalékra mérséklődött a várt bevétel-növekedés nagysága. „Hektikus év áll a kkv-k mögött, pénzügyeikkel kapcsolatos várakozásuk hol nőtt, hol mérséklődött az elmúlt egy évben. A mostani, 1,4 százalékpontos csökkenés ugyan jelentős, de az előző negyedévi – feltehetően túlságosan is – optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Túlszárnyalják

– A várt bevétel-növekedés nagysága még ezzel együtt is túlszárnyalja a Magyar Nemzeti Bank idei évre prognosztizált 2,4 százalékos inflációs várakozásait – tette hozzá a szakember. A kkv-k többsége (56 százaléka) alacsony, 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, de az ennél is nagyobb, hat százalék feletti bővüléssel is jelentős részük (37 százalékuk) számol, miközben csökkenő bevétellel a vállalkozások mindössze hat százaléka kalkulál.

HBN