“Ideje elgördíteni a jegyvásárlással és utazással kapcsolatos akadályokat”

Akt.:
“Ideje elgördíteni a jegyvásárlással és utazással kapcsolatos akadályokat”
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – A debreceni drukkereknek van pár gondolata a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéről. Azt szeretnék, ha üzenetük minél több emberhez eljutna, rajtunk ne múljon. A Loki Szurkolók Egyesületének sorait változtatás nélkül közöljük.

“Tisztelt szurkolótársak, futball szeretők!

A válogatottunk olyan sikert ért el, amire évtizedek óta nem volt példa. Most mindenki joggal örül, de ahhoz, hogy a futballunk sok örömöt okozzon a jövőben is, nem szabad abba a hiú álomvilágba ringatni magunkat, hogy a focinkban minden rendben van!

Mindenki olvashatta Dzsudzsák Balázs csapatkapitányként mondott, harcos küzdelemre buzdító beszédét, amivel fanatizálta csapattársait. Beszéde így kezdődött: “Srácok, halljátok, mi van kint? Húszezer ember szurkol nekünk…” Nem idézzük a teljes beszédet, hanem azt mondjuk, próbáljátok meg elképzelni mivel tüzelheti csapattársait egy NB1-es csapatkapitány a klubcsapataink öltözőjében? “Srácok, ti sem hallotok semmit odakint? Alig ezer ember kíváncsi ránk…”

A probléma megoldására számtalan ötlet született már a szurkolók internetes fórumain, olvastunk Fradi és Diósgyőr szurkolótól is jó gondolatot, de az általunk leírtakban felfedezheti gondolatait bármelyik hazai szurkoló. A legfőbb probléma, hogy sok jó gondolat megmarad az internet szintjén, mert azok, akik a legtöbbet tehetnek a magyar labdarúgásért, nem olvassák ezeket a fórumokat.

Az egyik gondolat a válogatott sikerében oroszlánrészt magának tudható német vagy német mentalitást elsajátító szakmai stábra alapozva született. Dárdai Pálnak a Hertha utánpótlásánál kapott jövedelme alapján – ami nem titkos, mint a hazai labdarúgásban minden érintett fizetése – nagyságrendi számításokat végzett egy zöld szimpatizáns. Abból az összegből, ami különböző csatornákon a focinkba áramlott az utóbbi években, számításai szerint 80-100 külföldi utánpótlás edzőt lehetne 3-4 évre szerződtetni, úgy hogy amellett a műfüves pályákra és minden egyébre is maradna bőven forrás. Ezt a létszámot a vidéki nagyvárosok és a főváros érintett kerületeibe elosztva biztosan jobb utánpótlást lehetne képezni, mint amire a jelenlegi hazai szakma képes. A hazai szakmáról mindent elmond, hogy előbb Dárdai Pál kinevezésekor fogalmazták meg kételyeiket, majd Storcknak is akadt kritikusa.

A másik gondolat a csapatkapitányokat és csapattársaikat minden hétvégén körülölelő csend és érdektelenség. Amikor egy sikerre várt évtizedek óta az egész ország, akkor akár vizes árkokat is áshattak volna a stadion köré, azt is átúszta volna a magyar, de a hazai bajnokikról ez nem mondható el! A parlamentben is példákkal szemléltettük, hogy nincs gyakorlati haszna a regisztrációnak, a rendbontók kiszűrését a HD kamerák és a rendőrség oldhatja meg. A párizsi példa is mutatja, hogy a terroristák a stadionba is tudtak jegyet venni, a bejutásukat egy évtizedek óta alkalmazott “ócska” módszer, a motozás akadályozta meg. Diósgyőr szurkoló fejtette ki, hogy az MLSZ vagy a klubok rendezvényeiről egy Musztafa vagy Mohamed sincs kitiltva, ergó bármikor vehetnek jegyet. Vagy mostantól bármelyik hazai egyetem “gyanús” hallgatója külön szektorba lesz irányítva? Afelől se legyen senkinek kétsége, hogy ha hazánkban, stadionban akarnak robbantani, nem templomok bejáratánál, akkor lesz olyan hamis okmányuk a jegyvásárláshoz, ami nem szerepel semmilyen titkosszolgálati adatbázisban.

Ideje lenne elgördíteni a jegyvásárlással és utazással kapcsolatos akadályokat azok elől, akik a jelenlegi bajnoki meccsekre még kíváncsiak lennének, hogy egy kicsit hangosabb legyen a lelátó, és valamivel több ember fogadja a játékosokat. Aztán ha a hazai szakmában látszik egy drasztikus “takarítás” eredménye, jöhetnek a nemzetközi klubsikerek is, majd a további nézők ezrei, tízezrei!

Az üzenetünk mellé nem teszünk formás női melleket, nem ígérünk további rendkívüli tartalmat, nem azt akarjuk, hogy boldog boldogtalan lájkolja a mondandónkat, anélkül, hogy elolvasná! Azt szeretnénk, hogy minél többen elolvassák, és ha egyetértenek vele, akkor jelezzék, hogy tetszik, amit olvastak! Aki egyetért vele, ossza meg, jussanak el a gondolatok minél több foci baráthoz! Kérjük továbbá, hogy itt ne tegyen fel senki értetlenkedő kérdést “mi bajotok a regisztrációval?” témában, ezt megkérdezhette már ezerszer, és választ is találhatott az interneten, ha valóban érdekelte. Hazai utánpótlást és a szakmát se itt kezdje védeni senki, hozzon létre arra egy oldalt, vagy írjon egy védőbeszédet és gyűjtsön ahhoz támogatókat!

Ha azt fogjuk tapasztalni, hogy Magyarország futball szerető emberei támogatják a fent leírtakat, akkor ígérjük, hogy nem fog az internet mocsarába süllyedni a dolog, hanem az MLSZ és a kormánypárt illetékeseihez is eljuttatjuk gondolatainkat!

Hajrá Magyarok! Hajrá magyar foci drukkerek!”

– Loki Szurkolók Egyesülete –