Helyi közélet

2014.01.10. 16:04

A társadalomról szívfacsaró humorral

Debrecen - Filmszatíra, tragikomikum vagy társadalomkritika? Műfajilag sem könnyű meghatározni azt az alkotást, amely elkészítésébe Varga József vágta a fejszéjét közel három éve.

Debrecen - Filmszatíra, tragikomikum vagy társadalomkritika? Műfajilag sem könnyű meghatározni azt az alkotást, amely elkészítésébe Varga József vágta a fejszéjét közel három éve. A debreceni VaVi Stúdió alapítója – gyakorlatban pedig a stáb fele – 3D technikában és vágásban jártas fiával, több országosan elismert kisfilm, oktatóvideó és referenciafilm után egy másfél órás nagyjátékfilmet mutat be ez év elején. A filmet interneten biztosan közzé teszi, de a környezete arra is kapacitálja, hogy versenyeken pályázzon vele.

Az egykori informatikus azóta forgat, amióta a videózás létezik, kezdetben hobbiból és kiegészítő munkaként. A ma rokkantnyugdíjas férfi figyelme akkor nyílt ki világunk visszásságaira, amikor gerincműtéte miatt hirtelen rengeteg szabadidő szakadt rá. – Addig folyton dolgoztam és bár az elmúlt húsz évben is észleltem a társadalomban zajló folyamatok ellentéteit, de mélyebben foglalkozni azokkal nem tudtam – mondta. Az operáció után olyan volt, mintha a munka világából a normál életbe csöppent volna vissza, a később megváltozott munkahelyi körülményei miatt azután nem is tudott dolgozni. Ekkor vált még fontosabbá a filmezés az életében. – Szerettem volna felhívni az emberek figyelmét arra, amiben élünk. Felelőst sosem nevezek meg, nem célom egyik politikai oldalt sem megjelölni, csak a jelenségre fókuszálok, humoros, de annál elgondolkodtatóbb formába öntve – hangsúlyozta. Példaként említette a korrupciót. Ebben a jelenetben egy Talicska nevű csacsit állítanak versenylovakkal egy pályára. Az áthallásos névvel megáldott szamárral addig ügyeskednek, míg megnyeri a futamot.

Kiemelte, amiket elmesél mind megtörténtek, vele, az ismerőseivel vagy valahol az országban, az élet írta.

Ötlet van, pénz alig

A „hobbi filmesek” aligha számíthatnak mecénásokra, így mindent a lehetőségeik szerint kell megoldaniuk. A közel 30 amatőr szereplő szívességből jött el a forgatásokra. Bár a film nem értékel csak bemutat, a téma érzékenysége miatt volt olyan színész, aki nem vállalta, különösen nem ingyen.

A jeleneteket narrátor szövegek kötik össze. – Amit nem tudunk megvalósítani azt elmondjuk – jelentette ki mégis derűsen. A pozitív szemléletre az ad okot, hogy az utóbbi időben hozzá hasonló személyekkel találkozott, akik szintén az alkotás öröméért hoznak létre ilyen értékeket. A film főszereplője Kerékgyártó Kálmán, akinek az édesapja költő. Az ő verseinek megfilmesítésére állt össze egy lelekes művészekből álló csapat, ezen dolgoznak mostanában.

– A nagy álmunk egy videóműhely, ahová bárki bejöhet, akinek ötlete van és építeni képes a közös munkát, aki hozzáadna valamit magából és aki tanulni szeretne. Nem könnyű filmet létrehozni, de amikor elkészül az katarzis élmény — zárta a beszélgetést.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában