Idegen nyelvvel Zemplénért

A címbeli elnevezéssel indított új programot a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, partnerségben a dLANG-Special Speciális Nyelvi Szolgáltató (miskolci) céggel, idén márciusban.

Az eltelt két hónap eredményeiről, aktualitásairól kedden sajtótájékoztatót tartottak. Mint a szolgáltató cég tulajdonosa, Demkó Rita lapunknak elmondta: a programnak három alappillére van: az egyik a megismertetés, a másik a megtanítás, a harmadik a segítés. Első lépésben 50 zempléni vállalkozásnak küldtek bemutatkozó levelet és egy kérdőívet, amelyet 20 küldött vissza. Ezekből kiderül: valamennyien szükségesnek tartják tevékenységük fennmaradása és fejlődése terén az idegen nyelveket, s e téren különféle szolgáltatásokra igényt is tartanának.

 

Például a nyelvtanításon, a meglévő nyelvtudás szintjének fejlesztésén túl speciális szaknyelvi képzésekre, külföldi kapcsolatfelvétel segítésére (egyféle reklámra), valamint több olyan egyéb szolgáltatásra, amelyet a dLANG-Special 24 órás rendelkezésre állás mellett biztosít. Ilyenek például a tolmácsolás, a fordítás, az idegenvezetés a nyelvőrség. A program legalább 20 évre szól, s szeretnék kiterjeszteni az északmagyarországi régióra is. Bár az igyenes tagság mellett a szolgáltatásokért fizetni kell, azért közös pályázati lehetőségekkel akár bizonyos költségek is lefaraghatók.