Helyi közélet

2013.03.04. 13:19

Veszteségek nélkül túlélték a gyümölcstermesztők

Hajdú-Bihar - Megindult a metszés a gyümölcsösökben, jó termésre van remény az idén.

Hajdú-Bihar - Megindult a metszés a gyümölcsösökben, jó termésre van remény az idén.Hajdú-Bihar nem egy klasszikus gyümölcstermesztő megye, gyümölcsültetvények mintegy 3-4 ezer hektáron vannak. Főként alma, szilva, meggy, őszibarack ültetvényeket láthatunk a megyében. A területük szinte évről évre csökken, egyrészt mert a fák – egész ültetvények − kiöregszenek, másrészt, mert a telepítés nem ennek megfelelő ütemben zajlik.

– Valamikor Hajdú-Bihar megye egres-termelő (köszméte) vidéknek számított. Az elmúlt húsz év hozadékaként az egres mára teljesen visszaszorult a kiskertekbe, s a mennyisége is egyre csökken, a bokrok elöregedtek, s a piacok szűkülése miatt egyre kevesebb gazda újítja fel a termőterületeket – mondta Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Bár a télen volt néhány nap, amikor mínusz 15 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála a téli időjárás nem okozott károkat a gyümölcsösökben. S mivel az elmúlt napokban egyre hosszabb időre kisütött a nap, a hajrába értek a metszési munkálatok is. Az alma, a szilva, meggy metszése várhatóan március közepére be is fejeződik, az őszibarackfák metszését viszont csak később kezdik el. 

Megkezdődött a metszés az ültetvényeken is

Egy-egy nagyobb ültetvényen 50-55 embernek is munkát ad a metszés, a fák rendbetétele.

Az időjósok szerint ugyan a tél még tesz majd néhány gyenge próbálkozást a reggeli fagyokkal, de számottevő ereje már nem lesz, hogy nagyobb kárt tegyen a gyümölcsösökben. A szakemberek szerint május végéig azonban még bármi történhet. A metszést minden esetre nem zavarja.

– Ha az időjárás is kedvező lesz, akkor időben elkészülünk a metszéssel, és az őszibarackfák lemosó permetezésével is, ami már szintén indokolt – jegyezte meg Kiss Zoltán.

A Tedej vállalatcsoport kertészetében is megkezdődtek a tavaszi munkák. Az alma mellett meggy, cseresznye, szilva és körte ültetvényeik is vannak, így a Tedej vállalatcsoport az év majdnem teljes egészében munkát tud adni Hajdúnánás, Hajdúdorog, Tiszavasvári térségében – más munkát nehezen találó − munkavállalóknak.

− A nagy ültetvény felület miatt a metszési munkálatok már decemberben megkezdődnek és szinte a rügyfakadással érnek véget (március utolsó dekádja). Az alma- és körteültetvények végeztével, a csonthéjasokkal zárul a kör. Tedejen átlagosan 50-55 fő foglalkozik metszéssel. A metszési munkák végzése során lehetőség nyílik szakképzetlen munkaerő számára metszési munkálatok betanulására is – tudtuk meg Bódi László vezérigazgatótól, aki megjegyezte, hogy a metszés nagyon fontos munkafázisa a gyümölcstermesztésnek, ezért a munkát hozzáértő szakemberek irányítják.

A derecskei Bold-Agro Kft. gyümölcsöseiben is még decemberben megkezdődött a metszés.

– Összesen 180 hektáron termesztünk almát (110 hektár) és meggyet (70 hektár), emiatt hamarabb meg kellett kezdeni a metszést, mert másképpen nem tudnánk időben végezni vele. Az utolsó 10 százaléknál járunk, várhatóan ebben a hónapban be is fejezzük. Átlagban 40-50 fő végzi a metszést, ebből mintegy 10 fő idénymunkásként. A fák jó állapotban vannak, jól viselték a telet, ami aggaszt bennünket kissé, hogy a jó idő miatt két héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásoshoz képest. Ha minden optimálisan zajlik, és az április fagyok nem okoznak károkat, akkor mindkét gyümölcsfajtánál jó termésre számítunk – mondta Szabó Viktor ügyvezető.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában