I. fokú árvízvédelem

I. fokú árvízvédelem
Az elmúlt 24 órátban lehullott csapadék mennyisége szükséggessé tette Hajdú-Bihar megyében, hogy több helyen is bel- és árvízvédelem lépjen érvénybe. Kattintson és tudjon meg többet!

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó folyón vasárnap déltől a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. (TIKÖVIZIG) Az utóbbi napok csapadékos időjárása és az intenzív hóolvadás miatt, az igazgatóság területén mától már öt belvízvédelmi szakaszon van másodfokú készültség.

Az utóbbi tíz napban mintegy, 40 milliméternyi eső esett a TIKÖVIZIG működési területén. Egy nap alatt 4 -15 mm csapadék hullott, valamint intenzív hóolvadás kezdődött. Emiatt a térségben jelentősen emelkedett a belvízszint. Az összes szivattyútelep fokozott, kétműszakos üzemben működik, ezért emelték a készültségi szinteket – közölte vasárnap a Független Hírügynökséggel Bara Sándor. A TIKÖVIZIG igazgatója hozzátette: ma reggel már mindhárom Tisza melletti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültséget kellett elrendelni. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg öt védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség, mindegyiken másodfokú. A 16 szivattyútelep szombaton összesen, 1millió 371 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba. A belvízzel elöntött terület nagysága 7.250 hektár. A védekezésben összesen 74 fő vett részt.

Vasárnap déltől -a legenyhébb- elsőfokú készültséget rendelték el a Hortobágy-Berettyón. Ez az árvízvédelmi helyzet azért szokatlan, mert korábban a Hortobágy-Berettyón általában a Körösök vízszintjének emelkedése miatt kellett készültséget elrendelni, most viszont a folyó vízgyűjtő területén lehullott eső és a beemelt belvíz mértéke miatt volt rá szükség – közölte az igazgató.


Az elmúlt 24 órában a hegyvidéki vízgyűjtőterületen a lehullott csapadék mennyisége 3 – 23 mm között változott, ennek hatására kisebb árhullámok indultak el a folyókon, ma reggelre a Berettyón Márkaszéknél és a Fehér-Körösön Honctőnél haladta meg a vízállás az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét. Biharfüreden a tegnapi 35 cm-es hóvastagság mára 24 cm-re csökkent.

Az igazgatóság működési területén 8,6 – 16,5 mm közötti csapadék hullott, eső formájában. 10 belvízvédelmi szakaszból jelenleg 5 szakaszon II. fokú, 4 szakaszon pedig I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, 14 szivattyútelep üzemeltetése mellett.
Az elöntött terület nagysága 13 ezer hektár (ebből 3.625 hektár vetés, 4.325 hektár szántóterület).

A főbefogadókba átemelt vízmennyiség a védelmi periódus kezdetétől – 2010. február 4-től –7,2 millió m3.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat (Gyula) 13, a Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat (Békés) 33 szivattyútelepet üzemeltet.
A Körösök vízgyűjtőterületére a meteorológiai előrejelzés alapján átlagosan 1,5 mm csapadék várható.