Házak dőltek össze Tolna megyében

Több ház is összedőlt keddre a hétfői esőzések miatt Tolna megyében. Kisvejkén két ház omlott össze, nyolc lakót menekítettek ki.

Nagymányokon is összedőlt egy lakóház, egy pedig megrepedt, a két épületből nyolc embernek kellett elköltöznie rokonokhoz. Tolna megyében folyamatosan gondokat okoznak az elmúlt egy hónap ár- és belvizei, illetve az esős időjárás. Bátaszéken hiába dolgozik egyszerre hét szivattyú, lassan emelkedik a környező patakok vízszintje.

Rengeteg ház megrepedt összedőlt

Bátaszéken kedden délelőtt 7 szivattyú bevetésével próbálják eltávolítani a vizet a településről, ennek ellenére a vízszint lassan emelkedik. Bátaszéken az éjszaka a katasztrófavédelem munkatársai 300 férőhelyes befogadó helyet alakítottak ki, mert az előrejelzések alapján tartani lehetett attól, hogy a közeli patakok elöntik a település nagy részét. Végül ez nem történt meg, de az éjjel két házban is kár esett a víz miatt.

Bonyhádvarasdon szünetel az áramszolgáltatás, mert víz alá került a transzformátor állomás, a helyszínen már dolgoznak az áramszolgáltató munkatársai. Nagymányokon és Kisvejke településen házak dőltek össze – összesen három – egy pedig megrepedt. Kisdorogon megsüllyedt egy lakóház, kedden délelőtt még tartott a lakók kimenekítése.

Üressen álnak a házak

Csikóstőttősön még mindig több tucat ház áll üresen, 28 embernek kellett elköltöznie. Az éjjel átvágták a veszélyesen megemelkedett vízszintű Hábi-csatorna gátját két helyen, hogy a vizet a földekre vezessék. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a vízszint továbbra is emelkedik, a településre 6000 homokzsákot szállítottak, amiket egyelőre nem használtak fel, de felkészültek a védekezésre.

Ezeken kívül Simontornyán, Tamásiban, Pincehelyen, Aparhanton, Bátaapátin, Kismányokon, Kakasdon és Szekszárdon zajlanak különböző típusú védekezési, elhárítási és takarítási munkák. Bonyhádon normalizálódott a helyzet a megyei katasztrófavédelem szerint.

– Független Hírügynökség –