Hűvös, de már szárazabb tavasz: sokfelé voltak kemény fagyok márciusban

Hűvös, de már szárazabb tavasz: sokfelé voltak kemény fagyok márciusban
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az átlagosnak megfelelő hőmérséklettel, de már jóval gyengébb csapadékhajlammal, így alapjában véve kedvező időjárási feltételekkel kecsegtette a mezőgazdaságot március második fele Kelet-Magyarországon.

A tavaszi napéjegyenlőség tájéka az év azon szaka, amikor a vízmérleg tartósan a negatív tartományba lép, azaz a talajok nedvességkészlete csökkenni kezd. Az idei vegetációs időszak sem volt kivétel, a párolgás növekedésével a csapadékhajlam is csökkent. Már nem haladta meg a 10 millimétert a lehullott csapadék mennyisége területi átlagban, de itt-ott előfordult 15-20 milliméter. Összességében azonban jelentősen csökkent a talajok felszíni rétegeinek nedvességtartalma, ezzel együtt a belvízzel érintett területek nagysága is. A szabadföldi vízkapacitás 70-90 százalékának megfelelő nedvességtartalom a művelt rétegben már kedvező feltételeket biztosított a talajmunkákhoz. A gyümölcsösökben esedékes növényvédelmi feladatok szempontjából is jól jött a szárazabbra forduló idő. A metszést lezáró lemosó permetezés idén különös jelentőséggel bír, hiszen számos kórokozó vált fertőzőképessé a rügyfakadáskori nedves időszakban. A gyakori frontátvonulás okozta szeles napok ugyanakkor átmenetileg akadályozhatták, hátráltathatták a beavatkozást.

Siettette a vegetációt

A februártól jellemző, az átlagnál több fokkal enyhébb idő siettette a vegetációt, növelve főként gyümölcskultúráink fagyérzékenységét. Ahogyan az megszokott az év ezen szakában, március idusa után is sokfelé mérhettünk még erősebb fagyokat: mindkét megyében előfordult -3—-6 fokos fagy. A kiterjedt fagyok az ország más részeihez hasonlóan errefelé is okozhattak károkat a korán szirmot bontó csonthéjasokban, de az érzékenyebb egyéb kerti növényeket is károsíthatták, gyengíthették.
A nem túl enyhe éjszakák mellett a nappalok sem voltak kifejezetten melegek, a zömmel északi-keleti áramlással érkező szárazabb levegő a nappali órákban sem melegedett 15 fok fölé. Az időszak középhőmérséklete így az átlagos körül, vagy 1-1,5 fokkal az alatt alakult. A talaj felső öt centiméteres rétegének hőmérséklete szorosan követte a léghőmérsékletet, ennek átlagos értéke szintén az 5-8 fokos tartományban ingadozott.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –