Hűvös, borongós, de száraz volt az őszelő

Hűvös, borongós, de száraz volt az őszelő
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az időszak eseménytelen időjárása alig akadályozta a mezőgazdasági munkák végzését.

Hosszú idő után ismét a sokéves átlagnál hidegebb idő köszöntött be szeptember második hetében. Bőséges, áztató csapadékban ugyan nem volt részünk, de kisebb eső, zápor többfelé előfordult.

Jelentős vízigény

Az elmúlt hét során jobbára egy anticiklon peremén folyamatosan szivárgó hűvös, de száraz légtömeg alakította a Kárpát-medence, így Kelet-Magyarország időjárását is. Az időszak közepe táján átmenetileg egy Földközi-tengeri ciklon közelítette meg a térséget, az ennek csapadékzónájából hullott, átlagosan 2-7 milliméter csapadék azonban alig mérsékelte a továbbra is fennálló súlyos szárazságot. Ennek ellenére a felső talajrétegek nedvessége e csekély csapadéknak és a hűvös időben jelentősen mérséklődő párolgásnak köszönhetően kielégítő szintre emelkedett egyes őszi talajmunkák elvégzéséhez. A még vegetációban lévő, termést érlelő kultúrák vízigénye ugyanakkor még jelentős; az egy méteres mélységű talajszelvényben jelentkező 120-130 milliméteres vízdeficitet figyelembe véve öntözés nélkül elkerülhetetlen a számottevő terméskiesés, illetve minőségromlás.

Kevesebb napsütés

Az időszak túlnyomó részének száraz, eseménytelen időjárása alig akadályozta a mezőgazdasági munkák végzését, a lehullott, általában véve kis mennyiségű csapadék az érésben lévő kukorica, napraforgó leszáradását sem hátráltatta jelentősen. A gyümölcsösökben az átmenetileg 24-36 óra köré emelkedő levélfelületi nedvességtartam növelte a kórokozók terjedésének kockázatát, bőségesen nyílt azonban alkalom a szükséges növényvédelmi beavatkozások elvégzésére is. A borongós idő, alacsony napfényes óraszám kevésbé volt kedvező az érési, a cukorképződési folyamatok szempontjából, az időszakban átlagosan 30-50 százalékkal sütött kevesebbet a nap a térség legnagyobb részén. Ami a hőmérsékleti viszonyokat illeti, már-már kellemetlenül alacsony értékeket jegyezhettünk fel, az időszak középhőmérsékletét tekintve a megszokottnál mintegy 1,5-2,0 fokkal volt hűvösebb. A szélső értékek közül a napi minimum eleinte 4-9, majd a lassú felmelegedés következtében a hét második felére 8-13 fok közé emelkedett. A délutáni csúcsérték a 16-21 °C-os tartományban alakult, s csak az időszak utolsó két napján, szombaton és vasárnap közelítette meg, vagy érte el ismét a 25 fokot. Így általában csupán egyetlen nyári napot regisztráltunk a héten, de ez sem volt általános. A statisztikailag is alacsony értékek bizony az elmúlt forró időszakokhoz alkalmazkodott állati és emberi szervezet szubjektív hőérzetét is jelentősen rontották.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –