Huszonöt éves lett a debreceni közgyűlés

Akt.:
Huszonöt éves lett a debreceni közgyűlés
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Emléktáblát avattak a Régi Városházán, a Nagytanácsterem bejárata előtt annak emlékére, hogy negyedszázada alakult meg a tanácsot felváltó önkormányzat és összeült az első demokratikusan választott közgyűlés.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület, elnökének Gondola Zsoltnak a kezdeményezésére tartott ünnepségre az összes egykori képviselő is meghívást kapott. Szabó Gyula, a Fidesz önkormányzati képviselője – aki immáron 25 éve tagja a testületnek – elmondta: 1990-ben még nagyon színes volt a politikai paletta. Olyan szervezetek is képviseltették magukat mint például az Életfa Egyesület, a Független Kisgazda Párt, a Zöldek, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Igazság és Élet Pártja, a Nyugdíjasok Pártja, valamint a Szabad Demokraták Szövetsége. A kezdeti 50 fős képviselői létszám mostanra 35-re csökkent.

Dr. Papp László polgármester hangsúlyozta: a rendszerváltás mítosza él és nagy jelentőségű eseménye az országnak. – Biztosan nem született minden esetben jó döntés, de ez az ország ma demokratikus berendezkedésű, haladó és fejlődő, amely folyamat gyökerei kisebb részben 1956-ban, nagyobb arányban 1990-ben gyökereznek – jelentette ki. Hozzátette: a debreceni közgyűlésben a viták soha nem az országos politikai szembeállások mentén zajlottak, hanem mindig a város érdekében folytak.

– A rendszerváltás hosszú távú, előremutató terméke a tanácsrendszer lebontása és az önkormányzatiság létrehozása volt – fogalmazott dr. Papp László.

HBN-OCs
hirdetés