Huszonkét szerencsés

Huszonkét szerencsés
© Fotó: Getty Images
Mielőtt még tömegeket sikerülne hipnotizálni a politikának, szögezzük le: belátható időn belül nem igazán veszik el a magyarok munkáját a menekültek, hiszen idén eddig mindössze 22 menekült kapott munkát Magyarországon. Petneházi Attila jegyzete.

Az egyik nagy hazai kereskedelmi lánc ugyan már vállalta, hogy adna munkát a letelepedőknek, de egyelőre olyan kevesen kaptak nálunk menekültstátuszt, hogy velük egyetlen nyomorult hypermarket dolgozói létszámát is problémás lenne feltölteni.

Pedig néhány szociológus szerint a bevándorlókat tárt karokkal kellene fogadnunk. Legalábbis azokat, akik megfelelő szakképesítéssel rendelkeznek, hiszen ne feledjük: Magyarországon ma 110 ezer gyerekkel kevesebb vesz részt a középfokú oktatásban, mint öt évvel ezelőtt. A mai közhangulatban talán nem a legalkalmasabb ezt a témát feszegetni, mégis muszáj beszélni róla. Ízlés dolga, de egy olyan szituációt, amikor 43 ezer menedékkérő közül csupán 240-en kapnak menekültstátuszt (miként történt az nálunk tavaly), finoman szólva költői túlzás az évszázad egyik legjelentősebb kihívásaként definiálni.

– Petneházi Attila –
hirdetés