Huszonhétezer gyereknek ingyen alma

Derecske – Országszerte több mint 1600 általános iskola alsó tagozatos diákjai kapnak heti legalább két alkalommal friss étkezési almát az iskolagyümölcs-program keretében.

Az akcióban (mely a tanév végéig tart) a minisztérium által elismert zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek (tész-ek), valamint olyan almatermesztők vesznek részt, akik legalább tíz hektár almatermő területtel rendelkeznek. A szállítók térítés nélkül adják át az iskoláknak az almát, melynek ellenértékét megkapják az uniós és nemzeti forrásból rendelkezésre álló 1,1 milliárdos keretből. A támogatás összege a leszállított és kiosztott alma darabjáért bruttó negyven forint.

A derecskei Havita Tész (úttörő szerepet vállalva) három éve telepítette az iskolákba az első almaautomatákat, és a kezdeményezésben immár az Európai Unió is fantáziát lát, hiszen a kormánnyal együtt támogatja azt. A Havita több megye összesen 170 általános iskolájába szállít iskolagyümölcsöt, hozzávetőleg 27 ezer gyereket szoktatva ezzel az egészségesebb táplálkozásra.

Csak az összehasonlítás kedvéért érdemes megjegyezni, hogy Hajdú-Biharban 107 általános iskola 22 ezer 292 alsó tagozatos tanulója jut hozzá ingyen az iskolagyümölcshöz.