Húszévesen a világ élén

Kosina Gergő
Kosina Gergő - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Kosina Gergő remekelt a görögországi Voloszban megrendezett versenyen.

Kiválóan szerepeltek a debreceni uszonyos úszók a közelmúltban a görögországi Voloszban. Se­nánszky Petra világrekorddal védte meg címét 100 méteren, a férfiaknál ugyanebben a számban Kosina Gergő ezüst­érmes lett, így ő is részvételi jogot szerzett a nem olimpiai sportágak legnagyobb nemzetközi versenyére, a 2017-es Világjátékokra. Az ugyanott zajló Universiadén ugyancsak kitett magáért a húsz esztendős fiatalember.

Kérlek meséld el, pontosan milyen eredményeket értél el a voloszi uszonyos úszó világeseményen?

Kosina Gergő: Görögországban voltunk, négy napot vett igénybe maga a világbajnokság, aztán volt egy szabadnapunk, akkor volt a hosszútávú úszás, majd kezdődött az Universiade, az egyetemek közötti bajnokság. A vb-n 50 méter uszonyos gyorson hatodik, 100 méter uszonyos gyorson második lettem, a korábbi világcsúcson belüli idővel, majdnem egy másodperccel úsztam jobban a rekordnál. Úgyhogy ez is hatalmas öröm volt számomra! 200 méteren pedig ismét veretlenül, egy újabb világrekordot felállítva térhettem haza. Emellett a magyar válogatott váltójával szereztünk egy 6. helyet. Ez utóbbi azért nagyon fontos, hiszen így csapatváltóban is részt tudunk venni a jövő évi világjátékokon, egyéniben pedig 50 és 100 méter gyorson indulok majd. Az Unversiadén 50 és 200 méter uszonyos gyorson szereztem aranyérmet. 100 méteren sajnos eltaktikáztam magam és nem sikerült a döntőbe kerülnöm, egy tizedmásodperc hiányzott hozzá. Emiatt kicsit csalódott vagyok, de igyekeztem magamat kárpótolni az 50-nel és a 200-zal.

Korábban már volt világcsúcsod?

Kosina Gergő: Igen. Juniorban jelenleg két rekordom van, felnőttben pedig egy.

Mesélj kicsit magadról: hogyan kezdtél el uszonyos úszni?

Kosina Gergő: Hatéves kor urán kell eldönteni, hogy valaki uszonyos úszó szeretne lenni, vagy úszó. Nagyapám és édesapám is uszonyos úszó volt, megismertettek a sportággal, ami végül nagyon bejött nekem. Ezért a kezdetek óta uszonyos úszónak mondhatom magam, lassan 16 esztendeje csinálom.

Az úszás mellett mivel foglalkozol, jut-e időd valamilyen hobbira?

Kosina Gergő: A Debreceni Egyetemen Műszaki Karán építőmérnöki hallgató vagyok. Leginkább csak nyáron van lehetőségem némi kikapcsolódásra, hiszen a sport nagyon sokat kivesz belőlem, a legtöbbször heti 15-16 edzésünk van. Ráadásul a vizsgaidőszak kellős közepén került sor a világbajnokságra, ami azért volt különleges, mert ez volt az első évem az egyetemen. De úgy vélem, sikerrel álltam a sarat. Mi a hobbim? Ilyenkor a barátokkal összejövünk egy kis kerti sütögetésre és látszik, hogy a vízi sportot űzök, mert ha nyaralni megyek, az a legfontosabb szempont, hogy vízparton legyek.

Ilyenkor sajnálhatjuk, hogy nem olimpiai sportág az uszonyos úszás!

Kosina Gergő: Nem fogalmaznék úgy, hogy sajnálom, persze nem lenne rossz az olimpián szerepelni. Úgy vélem, mindegyik sportág egyenrangú, és mindegyiket egyformán kell értékelni, legföljebb a közvélemény tesz különbséget köztük. Számomra mindegy, olimpiai sportág vagy sem, én uszonyos úszó vagyok és ezt szeretem csinálni, ez ad erőt a mindennapokhoz. Sokan mondták korábban, hogy válasszam az úszást, de az nem tudja megadni azt a plusz­élményt, azt a sebességet, azt az életérzést, amit így megélhetek.

Milyen versenyek várnak még rád mostanában?

Kosina Gergő: Szeptemberben a szibériai Tomszkban rendeznek uszonyos úszó Világkupát, még nem tudjuk, arra elmegyünk-e Senánszky Petrával. Az edzőnk, Kókai Dávid a 18 éven aluliak vb-jén van jelenleg, ha hazajön, akkor megbeszéljük, mi legyen.

Miként képzeled el a jövődet ebben a sportágban?

Kosina Gergő: A világbajnokságon három versenyszámban kvalifikáltam magam a Világjátékokra, ez a nem olimpiai sportágak Mekkája. Miután most már van rálátásom a mezőny erejére, ott szeretnék 100 méter gyorson dobogón végezni.

– Tamás Nándor –