Húsz páros a Monarchiában

Részben az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes virtuóz táncait, máig kiapadhatatlan folklórkincsét mutatják be
Részben az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes virtuóz táncait, máig kiapadhatatlan folklórkincsét mutatják be - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Magyar Nemzeti Táncegyüttes az ország legnagyobb csoportjával érkezik a szabadtéri színpadra.

A műsor első felében az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes virtuóz táncait, máig kiapadhatatlan folklórkincsét mutatják be és felvillantják mellette, vagy „felette” zajló főúri báli élet egyes pillanatait.

A második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, „filmszerű” életképekkel, táncszínházzá varázsolják történelmünk e sokat vitatott időszakát.

Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, az együttes rendező-koreográfusa szerint a közép-európai hagyományos kultúrák felbecsülhetetlen értékei nemcsak jó szórakozást nyújtanak a táncművészetet kedvelő közönségnek, de felhívják a figyelmet arra is, hogy az együtt élő népek csak egymás (múltban gyökerező) kultúrájának megismerésével és tiszteletben tartásával indulhatnak a közös jövő felé.

A július 5-én, vasárnap 20.30-tól sorra kerülő előadáson hangfelvételről megjelenik Szalai Antal és népi zenekara, Lajkó Félix és sok más zenész barát. A díszletet: Götz Béla, a zenét Rossa László készítette, művészeti főmunkatárs: Vincze Zsuzsa. Az előadás hossza 2 óra egy szünettel, két részben.

HBN