Húsz éve lőttek le egy fiatalt Balmazújvároson

Húsz éve lőttek le egy fiatalt Balmazújvároson
Már húsz éve lesz október 23-án annak, hogy Balmazújvároson 1990-ben hajnali három órakor lövés dördült az éjszakában, s egy 19 éves fiatalember Simon Imre holtan rogyott össze a Batthyány utca elején. Az akkor nagy vihart kavart esemény megrázta az egész várost – adta hírül balmazújvárosi tudósítónk, Csige Sándor.

Tény: Simon Imrének korábban már akadt dolga a rendőrséggel. Azon a végzetes éjszakán is a rendőrséggel került szóváltásba, ugyanis ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát.

Simon Imrét nem hagyta nyugodni az eset, s barátai “segítségével” vissza akarta szerezni a jogosítványát. Az akkor szolgálatban lévő rendőr főtörzsőrmester és őrvezető után mentek, hogy adja vissza a jogosítványát, ám erre a rendőrök nem voltak hajlandóak.

Az ezt követő történések az egyik verzió szerint arról szóltak, hogy a fiatalok támadóan léptek fel, míg a másik szerint a rendőr főtörzsőrmester egyszerűen megunta a szóváltást, s mellkason lőtte a fiatalembert, aki a lövés után pár másodperccel a barátai karjai közt halt meg. A rendőrök a segítségnyújtás helyett az őrse szaladtak, félve az esetleges lincseléstől. A kiérkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A tragédia után egy héttel volt a temetés, amire demonstrációval készültek a fiatalok. Tervük semmilyen akadályba nem ütközött, az akkori rendőri vezetés készséggel állt minden olyan kérés elé, ami nem ütközött törvénybe. A demonstráció keretében kocsikkal vonultak végig a városon, szinte bejárva az egész központot.

A tragédia helyszínére érve hangos kürtszóval emlékeztek a barátra, a haverra s egyáltalán egy értelmet halált halt fiatalra. Időközben a kocsifelvonulásból igazi konvoj lett, hiszen több mint ötven autó állt csatasorba Simon Imre emlékéért. A végig szakadó esőben szívszorító látvány volt az összetartás és a rengeteg autó példátlan menetelése egészen a temetőig. Az akkor még aktívan zenélő helyi sikeres rockzenekar az Arsenal is írt egy balladát a tragédiáról, Lehullt egy csillag címmel, s aminek szövege bekeretezve évekig állt Imre sírja mellett mementóként.

Az őrvezető leszerelt az állományból, a főtörzsőrmestert pedig áthelyezték egy másik egységhez.

Csige Sándor