Húsz év elteltével jogerősen 19 évre ítélték a zuglói házaspár gyilkosát

Budapest – Jogerősen 19 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy 1995-ben több késszúrással megölt egy idős zuglói házaspárt.

A vád szerint az akkor 19 éves Wenzl Csaba 1995 májusában felkereste az ismerős házaspárt, akiknek tartozott. Veszekedtek, majd a konyhaszekrényből elővett késsel megölte őket. Ezután átkutatta a lakást és néhány holmit magával vitt.

A fiatalembert a rendőrség az első perctől kezdve gyanúsnak találta, de nem volt ellene bizonyíték. 2014-ben azonban, amikor ismét elővették az ügyet a rendőrségen, és tanúkihallgatásra beidézték, beismerte a bűncselekmény elkövetését. Utóbb ezt a vallomását visszavonta.

A Fővárosi Törvényszék a vádlottat tavaly nyáron 19 év fegyházbüntetésre ítélte emberölés és kifosztás miatt. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kedden helybenhagyta a vádlott büntetését, megállapítva, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást és körültekintően mérlegelte a bizonyítékokat. A tábla szerint életszerűtlen a vádlott védekezése, amely szerint a bűncselekmény elkövetése után érkezett a helyszínre, akárcsak az, hogy fenyegetés hatására vállalta volna magára a súlyos bűncselekmény elkövetését.

A vádlottat legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után lehet feltételesen szabadlábra helyezni.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a büntetés alkalmas arra, hogy a vádlottat visszatartsa újabb bűncselekmény elkövetésétől, ugyanakkor mások számára is intő, hogy akár húsz évvel az elkövetés után is felelősségre vonják a tettest.

– MTI –