Húsz év áldozatos munka áll a Városi Szociális Szolgálat mögött

Akt.:
Húsz év áldozatos munka áll a Városi Szociális Szolgálat mögött
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Átlag bruttó 122 ezer forintot keresnek a Városi Szociális Szolgálat dolgozói.

– Mindig nagy csodálattal tekintettem azokra az emberekre akik az egész életüket arra tették fel, hogy másokat segítsenek. Önök olyan embertársainkról gondoskodnak akik életkoruk, egészségi állapotuk miatt nem tudnak magukon segíteni – jelentette ki Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere azon a konferencián, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy a Városi Szociális Szolgálat idén két évtizede lett önálló. Hozzátette: a szervezet eddig végzett munkája joggal nevezhető kiválónak, dicséret illeti. Annál is inkább, mert ez olyan feladat, ami nagyon nagy elhivatottságot, odaadást, végtelen türelmet és leginkább empátiát igényel. Ezeknek az embereknek sokszor a szociális gondozók jelentik az egyetlen segítséget. Így ezt a tevékenységet nem lehet eléggé megköszönni – fogalmazott Komolay Szabolcs.

Három célcsoport

Szabóné Orosz Éva, a Városi Szociális Szolgálat intézményvezetője elmondta: 15 telephelyen legnagyobb számban időseket, értelmi fogyatékosokat, kis részben pedig hajléktalanokat látnak el. A fedél nélkülieknek étkezést biztosítanak, a nyugdíjasoknak idősek klubját működtetnek, értelmi fogyatékosokkal négy helyen foglalkoznak. Ezen túlmenően Debrecen területén otthoni szakápolást is végeznek.

A Városi Szociális Szolgálatnak jelenleg 152 munkatársa van, az általuk gondozottak száma 1100-1200 körül ingadozik. Dolgozóik közalkalmazottnak minősülnek, fizetésük ennek megfelelően átlag bruttó 122 200 forint. Ez nagyon kevés – vélte Szabóné Orosz Éva.

HBN-OCs