Húsvéti hagyományőrzés Fülöpön

Húsvéti hagyományőrzés Fülöpön
A fülöpi Általános Iskola pedagógiai programjának egyik kiemelt feladata a hagyományok ápolása – adta hírül Boros Viktor, tudósítónk.

A húsvétot megelőző héten a nevelők a gyerekekkel együtt közösen készültek az ünnepre. Az alsó és felső tagozatos gyerekek nevelőik segítségével készítettek sárgatúrót, melyhez ők hozták az alapanyagot. Ez az étel az egyik jellegzetes húsvéti eledelek egyike, melyet ez a vidék a mai napig fogyaszt.

Volt osztály, aki a húsvéti kalácsot is megsütötte. Minden osztály tudta a sárgatúró receptjét. Az elkészített finomságokat másnap a tízórai szünetben fogyasztották el közösen.

A gyerekek részesei lehettek a húsvéti játszóháznak is, ahol több helyszínen lehetett tevékenykedni. Így készült húsvéti bárányka gyapjúból, kiscsibe és nyuszi színes papírból és fonalból, festettek tojást vöröshagyma levében, majd irókázták, de olyan változat is született, hogy a tojásra olvasztott gyertyával került a minta mielőtt festékbe került.

A papírból készült tojás csodák díszítés után felkerültek a barka ágakra. Minden elkészített darabból kiállítást szerveztek, így mindenki gyönyörködhetett benne. Az elkészített dekorációkat a gyerekek hazavihették az ünnepi asztal díszítéséhez.